Подсъдим по него е украинецът Роман Логвиненко, който според прокуратурата е организирал покушението с гранатомети срещу Петров на 29 октомври 2015 г. край дома му в София.

Според обвинението Логвиненко е подбудил своите сънародници Артьом Темпински, Максим Чорний и Йевен Балков да извършат нападението, докато Петров пътувал с шофьора си в брониран "Мерцедес". Темпински и Чорний стреляли два пъти по автомобила с гранатометите, но снарядите не проникнали в него.

Обвинителният акт срещу Логвиненко беше внесен в съда в началото на септември м.г., като от прокуратура обясниха, че разследването срещу Темпински, Чорний и Балков продължава отделно.

През октомври съдия Николай Николов върна делото с мотива, че от изложените от прокуратурата факти не се установява самоличността на участниците в атентата, конкретните им действия, липсват и фактически твърдения за използваното оръжие. Ролята на Логвиненко като подбудител била спомената фрагментарно, едва в обвинителния акт, без да са изяснени взаимоотношенията му с останалите трима участници.

От Софийска градска прокуратура протестираха връщането на делото, защото видя в действията на съда "прекален формализъм". Софийският апелативен съд (САС) обаче подкрепи изцяло доводите на СГС.

От новото разпореждане става ясно, че пропуските не са били отстранени и новият обвинителен акт бил идентичен с предишния.

"Единствената разлика между двата обвинителни акта и то незначителна, съдията-докладчик констатира при описанието (преразказа) на показанията на свидетеля Б. (вероятно това се дължи на допълнителния разпит на последния, проведен след връщане на делото на СГП)", се казва в разпореждането на съда.

Съдът пак е констатирал, че от обвинението срещу Логвиненко не става ясно кои са били изпълнителите на покушението, нито взаимоотношенията им с украинеца.

"Изискването в обвинителния акт да намерят фактическо описание обективните и субективни признаци на инкриминираната деятелност и участието на обвиняемия в осъществяването ѝ, не е самоцел на съдията-докладчик, а представлява процесуална необходимост, която не само очертава рамката на предмета на доказване в съдебното производство, но и гарантира осъществяването на едно от основните права на защита на обвиняемото лице, същият подробно да бъде информиран за характера и причините за обвинението срещу него", мотивира се още съдията.

Неотдавна Алексей Петров заяви, че знае кой е поръчител на атентата срещу него, но отказа да назове име. За мотива той заяви, че е приел, че "просто стърча и това ми е проблемът".

На въпрос имал ли е контакт с този, когото смята за поръчител оттогава, той отговори:

"Нека да не пречим по никакъв начин на разследващите, защото каквато и информация да споделя тя ще навреди на разследването, но би било логично".

Самият Алексей Петров е подсъдим по две дела – за рекет и изнудване и за пране на пари.