Сигнал до прокуратурата срещу Ветко Арабаджиев е внесла Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Бургас. Става въпрос за наложени и неплатени санкции на пречиствателната станция за отпадни води "Елените", чийто собственик е бизнесменът. Това каза на пресконференция днес в Бургас директорът на РИОСВ Тонка Атанасова.

Тя поясни, че ПОСВ "Елените" работи без разрешително за воден обект от 2012 година. Тази година на същия обект е била наложена нова санкция в размер на близо 1 800 000 лева. Санкцията е изчислена на базата на резултатите, получени от контролните измервания, които показали високо превишение на емисионните норми. Тази глоба заедно с други от предходни години надхвърлят 7 милиона лева.

През летния сезон при проверки са били наложени глоби и на пречиствателни станции в Китен и Лозенец. Това лято по постъпили сигнали на зеления телефон на РИОСВ са били извършени 16 проверки, които основно били за замърсяване на плажните ивици с мазутни топчета.

Ветко и Маринела Арабаджиеви са обвинени за участие в организирана престъпна група за държане и търговия на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. При обиски в имотите им бяха намерени около 10 млн. лв. Двамата се издирват с европейска заповед за арест, а още пред септември адвокатът им заяви, че те не се укриват и до дни ще се върнат доброволно в България.

Все още обаче семейство Арабаджиеви е в неизвестност.