Прокуратурата продължава с арестите и изземането на големи суми пари по делото срещу хотелиерската фамилия Ветко и Маринела Арабаджиеви.

В рамките на разследването по досъдебното производство за данъчни престъпления и пране на пари, по което бяха обвинени членове на фамилия Арабаджиеви и техни служители, на 11 септември в Бургас бяха проведени процесуално-следствени действия, съобщиха днес от пресцентъра на прокуратурата.

При полицейска проверка на джип с трима пътника, у двама от тях са намерени хартиени пликове, съдържащи около половин милион лева. По случая незабавно е уведомена Специализирана прокуратура. По неотложност акцията е възложена на ОДМВР-Бургас. Установено е, че едно от лицата, у което са намерени над 298 000 лева (изтеглени от банкова институция), е пряко свързано с управлението на едно от разследваните дружества - захарния завод "Кристал" в Пловдив. У другия човек пък е открита и иззета сумата от 200 000 лв.

Тримата са задържани за 24 часа по Закона за МВР, иззет е и джипът, с който са се придвижвали. Установява се тяхната съпричастност в евентуална престъпна дейност и участие в разкритата организирана престъпна група за усвояване на неследващ се ДДС, в т.ч. от фиктивни сделки на захарния завод в Пловдив.

При обиските в имоти на Ветко и Маринела Арабаджиеви вече бяха намерени около 10 млн. лв. Двамата се издирват с европейска заповед за арест, но според адвоката им не се укриват и до дни ще се върнат доброволно в България.

Снимка: МВР

"В момента границите са задръстени от чистокръвни германци, които пътуват от Босфора към центъра на Европа. В момента, в който знам кога ще влязат на границата, ще ви се обадя, за да ги посрещнете", обясни Илиян Василев.

Междувременно днес главният прокурор Сотир Цацаров коментира думите му:

"Не сме пощенска станция, която да получава потвърждения. Кой е заявил, че ще се върнат...Това са изявления на адвоката. Прокуратурата действа по реда на НПК и не приема уведомления, казани пред микрофони".

Той подчерта, че са предприети всички действия по реда на международната правна помощ за установяване на тяхното местонахождение.

Вчера съдът отмени гаранцията от 20 000 лв. на сина на хотелиерската фамилия - Вълчо Арабаджиев, и го върна в ареста. Същото постановиха магистратите и за двете счетоводителки, задържани заедно с него.