Специализираният апелативен съд върна в ареста сина на Ветко и Маринела Арабаджиеви - Вълчо. На първа инстанция той беше пуснат под парична гаранция от 20 000 лева, но прокуратурата протестира тази мярка и настоя той да бъде задържан под стража.

Апелативните съдии Даниела Росенова, Димчо Георгиев и Веселина Вълева нарекоха решението на колегите си "незаконосъобразно и необосновано". В него личали основни грешки от правно естество.

Втората инстанция също така реши, че и двете задържани счетоводителки - Ромелия Кирилова и Елена Караянева, може да са част от престъпната група, която е източвала ДДС, и също обяви, че трябва да се върнат зад решетките.

И тримата бяха арестувани отново директно в съдебната зала.

Групата била много добре структурирана и източвала пари от бюджета. Не само намирали хора, ами и умело съставяли документи, с помощта на които чрез кухи фирми източвали пари.

Елена Караянева

Снимка: Булфото

"Съдът изцяло уважи доводите на прокуратурата и прие, че има риск обвиняемите да извършат ново престъпление. Поради което постанови постоянните мерки за неотклонение", заяви наблюдаващият прокурор Кирил Пейчинов.

Колкото до Арабаджиев, съдът счита, че с ясно съзнание той е сложил в банкови касети над 5 млн. лева, като знаел, че те са незаконни. И след като е бил част от семейния бизнес е несериозно да се смята, че не е знаел какъв е бизнесът на родителите му.

Заседанието продължи повече от 5 часа. 21-годишният Вълчо Арабаджиев бе придружаван от сестра си Александра Арабаджиева, която чувайки решението на спецмагистратите избухна в сълзи. 

Сестрата на Вълчо Арабаджиев - Александра

Снимка: БТА

Решението е окончателно.

По-рано днес адвокатът на семейството Илиян Василев заяви, че самите Ветко и Маринела Арабаджиеви ще се завърнат до дни в България доброволно. След като бяха обявени за издирване през август след спецоперацията в хотелите им - "Маринела" в София, и "Марица" в Пловдив, от прокуратурата заявиха, че те са във Франция.