Прокурор при Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за нанасяне на лека телесна повреда на мъж в Дом за стари хора в кв. "Драгалевци", съобщиха от държавното обвинение.

Сигналът е подаден от внучката на 90-годишния Г.А - Албена Ковачева, която го прибрала от дома със синина и кръвоизлив на окото, огромна рана на ръката и други охлузвания по тялото. Възрастният мъж бил настанен в дома със съпругата си на 1 октомври. Договорът бил подписан от зетя на възрастната двойка, а месечната такса била 700 лв. на човек.

След като няколко дни не могли да се свържат по телефона с роднините си, близките им започват да се съмняват какво се случва. Многократно търсят управителя на дома, която им съобщава, че мъжът и жената са разделени.

"По думите на управителката баба ми не можела да съжителства с дядо ми. След 70 години брак... И след първия ден, прекаран в дома, баба ми нито питала за него, нито го търсела. Наложи се да викнем полиция, след като дядо ми се появи с посинено око, кръвоизлив и рана на ръката. Обяснението беше, че дядо ми е паднал по стълбите, а раната е от търкане с кисе", обясни Албена Ковачева.

Прокуратурата извършва проверка дали телесната повреда е нанесена на възрастния мъж от служител на дома. В хода на разследването се извършват разпити на свидетели, изискани са документи и видеозаписи.

При събиране на достатъчно данни за наранявания, причинени на други лица в дома, както и за евентуално извършени престъпления против собствеността, ще бъдат отделени материали в ново дело, респективно ще се образуват и други досъдебни производства.