Продължават интензивните действия по разследване на тежката автобусна катастрофа до Своге на 25 август, при която загинаха 17 души, съобщиха от прокуратурата. От пресцентъра на държавното обвинение предоставиха информация за осъществените досега действия по разследването на тежкото произшествие на пътя Своге - София.

С постановление на главния прокурор Сотир Цацаров, разследването е възложено на Националната следствена служба. Сформирани са екипи от следователи, както и екип от наблюдаващи прокурори от Софийската Окръжна прокуратура.

До днес са проведени разпити на над 60 свидетели. Назначени са 22 експертизи, извършени са 7 огледа на местопроизшествието и е приобщена документация от над 120 класьора. Като свидетели са разпитани всички пострадали лица, чието здравословно състояние позволява това, всички членове на Държавната приемателна комисия за установяване на годността на пътя, служители на Агенция „Пътна инфраструктура“, включително председателят на Управителния съвет на агенцията, член на УС на АПИ, към момента, както и бивш председател на УС на АПИ. Разпитан е и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който е предал за нуждите на разследването значителен обем относими документи.

Проведени са разпити на управителя на дружеството, упражнявало строителен контрол на обекта, на управителя на дружеството, изготвило проектната документация, както и на упълномощения представител на ДЗЗД "Трейс - Своге". Проведен е разпит и на управителя на "Мегаинвест холд" ЕООД.

Досега са назначени 20 съдебномедицински експертизи, включително такава експертиза за установяване на здравословното състояние и вида на телесната повреда на обвиняемия водач на автобуса Григор Григоров, както и съдебно-химическа експертиза за определяне наличието алкохол и упойващи вещества на кръвните проби на обвиняемия.

Назначена е и експертиза за установяване на техническата изправност на автобуса към момента на възникване на катастрофата, като при необходимост вещите лица ще ползват съдействие от представители на фирмата – вносител на тази марка автобуси.

След първоначалния оглед на местопроизшествието, там са извършени и 3 допълнителни огледа, при които са иззети веществени доказателства - сравнителни образци от пътната настилка и от мантинелата. Извършени са също 3 огледа на веществени доказателства – на двата леки автомобила, участници в ПТП, и на автобуса. Превозните средства са иззети още с първоначалния оглед.

Изисканите и получени досега документи от органите на досъдебното производство са:

- от Агенция „ Пътна инфраструктура“: всички документи в оригинал по възлагането и изпълнението на строеж: „Проект „България - Транзитни пътища V - ЛОТ 17“, рехабилитация на пътни участъци: път II – 16 „ Мездра- Елисейна“ от км 0+ 000 до км 22+ 544.90, път II – 16 „ Елисейна- Своге“ от км 22+ 544.90 до км 50 + 790л53, път II – 16 „ Своге- Нови Искър“ от км 50+790.53 до км 81 + 778.84 в трите му участъка;

- от „Трейс Груп Холд“ АД: всички документи по изпълнението и разплащането на проекта, във връзка с участието им като партньори в ДЗЗД „ТРЕЙС – СВОГЕ“- изпълнител на обекта по договора;

- от „ Мегаинвест холд“ ЕООД: същите документи по участието им посоченото ДЗЗД;

Също така и от Министерството на транспорта; от Министерството на регионалното развитие и благоустройството; от началника на РПУ-Своге; от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“; от „Пътконсулт – 2000“ ЕООД, от дирекция“ Национална система 112“- МВР, от кмета на Община Своге; - от Областна дирекция на МВР София - сектор „ Пътна полиция“; от Български институт по стандартизация; от всички лечебни заведения, в които са настанени пострадалите и др.

Изземването на относима документация продължава. Предстои назначаването на експертиза за съответствието на асфалтовата настилка и действителното състояние на пътя с установените изисквания и проектното задание, в хода на която ще бъдат изследвани иззетите при огледа проби от пътната настилка. Ще бъде назначена също и експертиза относно съответствието на мантинелата на пътя с установените стандарти, както и комплексна експертиза за причините за настъпилото произшествие.

Експертизите относно състоянието и състава на пътната настилка и съответствието й със стандартите и заданието, както и относно съответствието на мантинелите на този път със стандартите за тях, ще бъдат възложени на вещи лица и съответни лаборатории, които не са в служебна зависимост с държавни органи и не са свързани с търговски дружества, участвали в проектиране, изпълнение и надзор на пътния участък.

Разследването продължава по всички версии – както относно отговорността на водача и на превозвача за катастрофата, така и относно състоянието на пътя и начина на изпълнението му, като фактор, допринесъл за произшествието.

По повод изнесена информация относно причините за забавяне на ремонта на пътния участък, от прокуратурата уточняват, че започването на такива действия вчера не е било поставяно в зависимост от „разрешение“ от органите на досъдебното производство, при положение, че при допълнителния оглед на пътя на 31.08.2018 г. проби от настилката вече са били иззети.

По повод изявленията на представителите на неправителствена организация (Институтът по пътна безопасност - бел.ред) за осъществявано от тях „независимо разследване“ на причините за тежкото произшествие, следва да бъде направено уточнението, че такава дейност няма характер на разследване по смисъла на НПК и всякакви изявления и обявени констатации в този смисъл нямат официален характер и не ангажират органите на досъдебното производство.