Софийският градски съд измени мярката за неотклонение на подсъдимия Йоан Матев от “задържане под стража” в следващата по тежест “домашен арест”. Матев е обвинен за убийството на 15-годишния Георги Игнатов, който бе наръган в Борисовата градина. Близо година извършителят на престъплението се издирваше по снимки от видеокамерите в близост до престъплението. 

След като бе арестуван, Матев прекара повече от 3 години в ареста. Това бе и причината за промяната на мярката му, аргументира се съдебният състат. 

По делото предстои видеоконферентен разпит на свидетел в Англия, който предвид световната пандемия и въведеното извънредно положение в България и извънредни мерки в Англия, не е ясно дали ще може да се проведе скоро.

До този момент по делото съдът провеждаше редовни съдебни заседания и исканията за изменение на мярката на подсъдимия бяха оставяни без уважение.

Йоан Матев е със забрана да напуска страната и с решение на съда ще му бъде поставена гривна за електронно проследяване. Определението на СГС може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Софийски апелативен съд. 

Обвиненият бе арестуван заедно с брат си Марсел на 22 февруари 2017-а - година и половина след престъплението. Още в деня на ареста по-малкият брат - Марсел, е отведен за изследване с детектор на лъжата. Машината отчита, че има съпричастност към престъплението, или по-точно знае за него. След като му показват и снимката на момче, тичащи в района на Борисовата градина Марсел признава, че това е брат му. 

В деня на убийството Йоан и Марсел имали тренировка по тенис. На корта обаче отишъл само по-малкият. Йоан отишъл да се поразходи и се върнал с други дрехи. В съблекалнята Йоан казал на брат си, че е направил глупост - намушкал с нож момче, на което искал да вземе парите. Станало случайно.

Най-важното признание на Марсел от разговора с психоложката е за ножа, с който е убит Георги Игнатов. Към онзи момент оръжието още не е намерено, а резултатите от полиграфа и признанията в беседата нямат доказателствена стойност. Марсел обаче разказва, че Йоан е хвърли хладното оръжие в шахта, близо до пейката, където е намерен трупът на ученика. Час по-късно разследващите отиват на мястото, влизат в шахтата и намират ножа.

Майката на братята - Сребрина Гаджева, която се явява и като защитник на Йоан по делото, атакува психоложката по време на заседанието.

Самият Йоан Матев продължава да отрича всичко.

Оказва се, че веднага след престъплението цялото училище, в което учил Йоан го е разпознало от кадрите, разпространени от полицията. Никой не посмял да проговори.