Братът на подсъдимия за убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина в София обяви пред Градския съд, че ще се възползва от правото си да не свидетелства срещу него.

Именно Марсел Матев обаче е ключов свидетел по делото, тъй като той е завел разследващите до мястото, където му брат му Йоан е изхвърлил ножа след убийството, което беше извършено на 2 юни 2015 г. Марсел отказа да коментира защо сега се отказва да даде показания.

Процесът срещу Йоан Матев започна по същество през април. На предишното съдебно заседание приятелката на Георги - Лора, разказа детайли около смъртта му. По думите й след него съученичка на Йоан Матев й изпратила съобщение с информация, в която се описва как в деня на убийството обвиняемият е закъснял за училище, преоблякъл се, а след това, по настояване на директорката, си извади извинителна бележка, въпреки че нямало такава практика в училището.

Други свидетели също потвърждават, че Йоан изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти след убийството.

В залата беше разпитан негов съученик от училище "Езиков свят", който призна, че веднага заподозрял, че момчето от клипа, разпространен в медиите, е той.

"Походката ми заприлича на Йоан. Човекът от клипа беше с панталони, които придърпва нагоре, а това е типично за Йоан", каза Теодор Мичев, като уточни, че всички негови съученици също били убедени, че бягащият младеж е Йоан.

Той обясни че не се е обадил в МВР, защото все пак се боял да не би Йоан да бъде обвинен несправедливо в убийство.

Йоан Матев е обвинен в умишлено убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин. Според прокуратурата Йоан е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, като умишлено е умъртвил непълнолетния Георги, нанасяйки му един удар с нож. В резултат на това били засегнати жизнено важни органи и настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта му.

Ако бъде признат за виновен, той ще получи наказание от 5 до 12 години лишаване от свобода, защото в момента на убийството е бил непълнолетен.

Родителите на убития Георги Игнатов настояват за кръвнина в размер на 400 хиляди лева.

Делото продължава с разпит на други свидетели.