Автокрадецът Георги Воденичаров - Кико, който днес си призна в съда за задигнато БМВ, остава на свобода срещу гаранция от 3000 лв.. Това реши състав на Съдийския градски съд с председател Вера Чочкова.

Сред мотивите на магистратите са, че Кико е отлагал 2 пъти мярката си, докато е бил на свобода, но въпреки това се е явил на делото, а не е избягал.

Автокрадецът бе задържан в края на септември, след като открадна БМВ и блъсна три коли на полицията преди да бъде задържан. Кико е осъждан четири пъти и има 16 криминалистични регистрации от 1999 година досега.

Воденичаров се оправда, че на патрулките нямало надпис "Полиция", били цивилни. "Излязоха качулати и започнаха да ме бият", каза той.  Кико отрече да е бил със Светослав Петков - Лъвицата, който избяга от местопрестъплението и бе обявен за издирване.

"Съвсем друго лице беше с мен по време на самото деяние, каза Кико", като по този начин призна за кражбата на автомобила.

В съдебната зала се разбра, че Воденичаров е отишъл до дома на Лъвицата с личната си кола. Там двамата сменили регистрационните номера на автомобила, сложили чуждестранни, за да заблудят полицията. Двамата използвали специална джаджа, като препрограмирали ключ и след час с него отворили беемве-то, което откраднали. Кико отворил колата, а Лъвицата я запалил, след което слязъл от нея, а Кико я подкарал. Лъвицата яхнал джипа със сменените номера. Полицията направила следствен експеримент с ключа, след като заловила Кико с крадената кола.

В дома на задържания са намерени 15 ключа за БМВ, Ауди и други автомобили. "Факт е, че г-н Воденичаров няма 15 коли", каза прокурорът по делото. Тя обясни, че Кико се отличава с "особено интелектуални технически възможности за кражба на коли и ще е опасно, ако остане на свобода."

Съдът пак показа, че Воденичаров е неосъждан, подари което няма опасност да извърши ново престъпление. Кико е реабилитиран по четири присъди, включително за автокражба. Последното му осъждане има глоба, която той не е платил. Въпреки това срещу него няма заведено дело за погасяване на сумата, 5 години след решението на съда. Затова според тълкувателно решение на колегията на ВКС бандитът се води реабилитиран.

Въпреки че съдия Чочкова изтъкна, че Кико има две висящи дела за кражби на коли, тя посочи, че той е невинен до доказване на противното. Нямало данни той да се укрие. Причината - макар да не живее на адреса си по лична карта, полицията знаела адреса му. Срещу автокрадеца вече е съставен обвинителен акт за участието му в банда за кражбите на коли.

Решението на съда Кико да остане на свобода срещу гаранция от 3000 лв. е окончателно.