Специализираният съд пусна под "домашен арест" бившия кмет на софийския квартал "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Зад решетките обаче остава Петко Дюлгеров. Това стана ясно след днешното второ заседание по делото.

Тримата са обвинени за взимане на подкуп в особено големи размери, представляващ особено тежък случай, извършен чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение.

Определението на съда подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок от днес. То ще влезе в сила, ако прокуратурата не го обжалва в този срок, но пред bTV представител на прокуратурата е заявил, че ще обжалват решението, което автоматично оставя Иванчева и Петрова в ареста до произнасянето на втората инстанция.

На днешното заседание бяха разпитани и няколко свидетели.

Главният архитект на София Здравко Здравков разказа пред спецсъда, че делегирал правомощия на Иванчева да спира и разрешава строежи до 15 метра. Иванчева сама си поискала тези правомощия. Това станало още в началото на нейния мандат. Здравков обясни обаче, че принципно нямало такава практика.

Пред съда той разказа още, че и при него имало редица сигнали за забавени преписки от страна на Иванчева, като сред тях била и тази на основния свидетел по делото Александър Ваклин. Здравков бил посъветван да подаде сигнал за забавените преписки в спецпрокуратурата. Така и направил в края на миналата година.