26-годишната Антония Лукова, която на 3 юни предизвика верижна катастрофа с 8 ранени край пловдивското село Труд, но се укри и бе задържана едва вчера, вече е с повдигнато обвинение. Младата психоложка ще отговаря пред правосъдието за това, че е управлявала автомобил в срока, в който шофьорската й книжка е била отнета, както и че е нарушила правилата за движение и по непредпазливост е причинила средни телесни повреди на повече от едно лице, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

След инцидента беше установено, че мъжът, който се представил за водач на нейната "Мазда", е излъгал. Категорично беше доказано чрез свидетелски показания на пострадалите, че именно Лукова е управлявала колата и малко след катастрофата е напуснала местопроизшествието. След като беше издирвана повече от 20 дни, вчера тя се предаде в полицията.

Снимка: bTV

При инцидента бяха ранени 5 деца и петима възрастни

С постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура-Пловдив Лукова е задържана за срок от 72 часа. По досъдебното производство се извършват действия за установяване на цялостната фактическа обстановка, като предстои да бъде преценено каква мярка за неотклонение ще й бъде наложена, се казва още в официалното съобщение на прокуратурата.

Магистратите уточниха още, че по време на катастрофата тя е била без свидетелство за правоуправление, след като на 17 февруари е засечена да шофира същия автомобил след употреба на алкохол. Тогава книжката й е отнета за 12 месеца.