Специализираната прокуратура измени мярката за неотклонение на Евгения Банева в "Подписка" поради сериозни здравословни причини, информираха от държавното обвинение.

Банева е обвинена за участие в организирана престъпна група, данъчни престъпления, пране на пари, държане на боеприпаси и присвоявания.

Заключение от съдебно-медицинска експертиза, изготвена в Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Пирогов", твърди, че заболяването на Банева не позволява да остане в ареста и че тя трябва спешно да се оперира.

След като се запознаха с експертното заключение, и основавайки се на Европейска конвенция за правата на човека и основните свободи, наблюдаяващите прокурори незабавно измениха определената тежка мярка за неотклонение на Банева с по-лека - "Подписка".

Забранено й е да напуска страната. На органите на МВР е възложено да следи изпълнението на мярката за неотклонение.

Преди месец Апелативният специализиран наказателен съд за пореден път отказа да измени мярката на Банева, за която още тогава лекарите обявиха, че се нуждае от операция на щитовидната жлеза и биопсия. Наскоро Евгения Банева написа и жалба от 18 страници за условията в ареста, след която правосъдният министър Данаил Кирилов извърши проверка и каза, че част от оплакванията са основателни. След това той обяви, че ще иска оставката на шефа на затворите Васил Миладинов, но подчерта, че решението му няма връзка с жалбата.

Евгения Банева е в ареста със съпруга си Николай от декември м.г. Тогава двамата бяха екстрадирани от Франция.