След множество публикации и коментари в различни медии, Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира за евентуално извършено длъжностно престъпление, свързано с разходването на средства за откриването на "Европейска столица на културата - Пловдив 2019" на 12 януари, съобщиха от държавното обвинение.

Възложена е проверка на сектор "Икономическа полиция" при Областната дирекция на МВР-Пловдив, като е определен 30-дневен срок за приключването й.

В понеделник водещият Слави Трифонов написа възмутен пост във Фейсбук за 30-метровата кула-сцена, издигната в Пловдив за откриването на Европейска столица на културата. Шоуменът написа, че е наемал същата тази сцена от същата фирма с всички екстри и за всичко е платил 681 000 лв., докато общината в Пловдив е дала за същите плоскости 2 млн. лв.

Малко по-късно, също във Фейсбук, се появи становището на фондация "Пловдив 2019" относно "подвеждащи публикации" в социалните мрежи за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата.

От фондацията отговориха на Слави Трифонов, като разпространиха информация за сумите, платени за спектакъла, както и за сцената.

Междувременно от община Пловдив заявиха, че предстои изготвяне на подробен отчет на направените разходи от страна на германската компания.