Телевизионният водещ Слави Трифонов написа възмутен пост във Фейсбук за 30-метровата кула-сцена, издигната в Пловдив за откриването на Европейска столица на културата. Шоуменът съобщи, че е наел същата конструкция, от същата фирма с всички екстри и за всичко е платил 681 000 лв., докато общината в Пловдив е дала за тази конструкция 2 млн. лв.

По-късно също във Фейсбук се появи становището на фондация "Пловдив 2019" относно "подвеждащи публикации" в социалните мрежи за откриването на "Пловдив - Европейска столица на културата". От фондацията отговориха на Слави Трифонов, като разпространиха информация за сумите, платени за спектакъла, както и за сцената.

Dir.bg потърси Иван Градинаров, шеф на компанията Joker Media Rental. Тя се занимаваше с техническото обезпечаване на спектакъла по откриването на "Пловдив - Европейска столица на културата - 2019 г, подизпълнител на германската фирма phase7, който даде важни разяснения по темата:

- Господин Градинаров, като пряк участник в събитията, възможно ли е Слави Трифонов да е ползвал същата сцена от откриването в Пловдив, за свой концерт на стадион "Васил Левски"?

- Не, Слави Трифонов използва сцена на компанията "Мегафорс", която е за музикални изпълнения на стадион. Това е стандартна сцена за такива събития. Тя се строи винаги по един и същи начин и няма нищо общо с конструкцията, която е проектирана специално за откриването в Пловдив, от най-голямата компания за изграждане на подобни конструкции в Европа - "Нюсли" . Тя няма нищо общо със сцената за концерта на Слави. Ние работим в сътрудничество с немската компания "Мегафорс" от 10 години и част от техниката за концерта на Трифонов, беше наета от нашата фирма. Занимавам се с тази дейност от 25 години и прекрасно знам кой какво е правил, с кого го е направил и колко е похарчил, за да го направи.

- Какви бяха ангажиментите на Joker Media Rental по съоръжението за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 г.?

 

- Наети бяхме от немската компания phase7 за да доставим техника и технически екипи и да изпълним изготвения от тях проект за осветлението, видео техниката и озвучителните системи, което е устойностено и струва толкова, колкото пише в сайта на общината. В тази сума има много пера. Не е само техниката. Има хонорари на хора, нощувки в хотели, транспорт, подемна техника, има безкрайно много неща.

Ние доставихме цялата осветителна, озвучителна и видео техника, осигурили сме транспорта, техническите екипи и участвахме в построяването на сцената. Наши екипи работиха с техниката съвместно с екипа на phase7, по време на репетициите и самото шоу, а в момента същите екипи демонтират техниката.

Предоставили сме предимно наша техника, а част от техниката, която не беше налична в България, доставихме от Германия. Сумата, която бе похарчена за сцената е около 1 млн. лева. Около 2 млн. лева е тоталната сума.