Прокуратурата излезе с нови данни срещу бизнесмена Пламен Бобоков, обвинен за аферата с боклука, от които става ясно, че разследва секретаря на президента по правни въпроси Пламен Узунов (повече за него в карето долу - б.р.) и прокурора от Русе Николай Николов за престъпно сдружение за търговия с влияние. От публикувани съобщения се вижда, че Узунов е изпратил на предприемача съдебно решение по нашумяло дело, което още не е било подписано от Върховния административен съд (ВАП) и е станало публично дни по-късно.

Секретарят на президента в момента е на разпит в Специализираната прокуратура, където е отведен от от Специализирания съд, където от вчера е бил призован по телефона да се яви днес, съобщи наблюдаващият прокурор Генка Брезашка. Той се е явил сам и засега той е разпитван като свидетел. Очаква се там да пристигне и прокурор Николов.

Новото развитие се случи, докато днес съдът решава дали да остави Бобоков в ареста, където вече са брат му Атанас Бобоков и бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков. Вчера Пламен Бобоков беше изненадващо задържан, въпреки че плати наложената му гаранция от 1 млн. лева. Държавното обвинение твърди, че това не е направено в срок, защитата оспорва с документи. 

Докато съдиите заседават, прокуратурата публикува съобщение, в което се казва, че в хода на досъдебното производство е изготвена компютърно-техническа експертиза на иззети мобилни телефони и таблети, ползвани от обвиняемите. Информацията надхвърля 200 GB. Видно от съдържанието на комуникация от изследвания телефонен апарат и мобилна компютърно-информационна система, ползвани от обвиняемия П. Б. (Пламен Бобоков - б.р.), се установява информация под формата на текст, звук и изображения. Обвиняемият е комуникирал с различни адресати, в това число лица с имунитет, висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми лица по дела на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина с цел избягване на наказателна отговорност, уточняват от ВКП.

Установена е и комуникация, осъществявана чрез различни мобилни приложения на Бобоков, "вероятно със секретаря по правни въпроси и антикорупция на президента П. У. (от приложените снимки се потвърждава, че става дума за Пламен Узунов - б.р.), както и с действащ магистрат - Н. Н., кандидатствал през 2019 г. за административен ръководител на Окръжна прокуратура - Русе", се казва още в съобщението. След извършен наказателно-правен анализ наблюдаващите прокурори са констатирали доказателства за извършено престъпление по чл. 321, ал. 6 НК.

В тази връзка, след разрешение на съдия, днес се извършват лични обиски на лицата П.У. и Н.Н., както и претърсвания и изземвания. Изземват се веществени доказателства, като след анализа им наблюдаващите прокурори ще преценят дали са налице достатъчно доказателства за ангажиране на наказателна отговорност на двамата.

Разследващите извършиха обиск в дома на Пламен Узунов в столичния квартал "Кръстова вада"

Снимка: БНТ

С оглед трайната практика на прокуратурата да информира гражданите по дела с висок обществен интерес и след разрешение на наблюдаващите прокурори, Специализирана прокуратура публикува част от комуникацията на обвиняемия П.Б. с лицата П.У. и Н.Н., отнасяща се за два отделни случая, заявиха още от пресцентъра на Иван Гешев:

Първият случай касае размяна на текстови съобщения между П.Б. и лице, обозначено като "Prezident-Pl. Uzunov". От комуникацията е видно, че на 27.12.2018 г. "Prezident-Pl. Uzunov" изпраща поредица от съобщения на обвиняемия със следното съдържание: "Има само проект на решението", "Първо ще го видиш ти", "Още не подписано". В отговор П.Б. пише: "Разбрах".

Снимка: Върховна касационна прокуратура

Пламен Узунов

Снимка: БТА

На същия ден в 16.20 ч. обвиняемият получава от "Prezident-Pl. Uzunov" и снимков файл на съдебно решение, придружено с уточняващ текст: "Това ще е в оригинал".

Снимка: Върховна касационна прокуратура

Снимка: Върховна касационна прокуратура

На 03.01.2019 г. "Prezident-Pl. Uzunov" изпраща на П.Б. линк към съдебно решение на състав на Върховен административен съд от дата 02.01.2019 г. (първият работен ден на годината). Видно от публикуваното на интернет страницата на съда решение, същото е идентично с текста, изпратен от "Prezident-Pl. Uzunov" в 16.20 ч. още на 27.12.2018 г.

Става дума за казуса с либийския танкер BADR от края на 2018 г. Тогава корабът беше конфискуван в Бургас, а екипажът му свален, след като "Морска администрация" и Гранична полиция съдействали на частния съдебен изпълнител Тотко Колев, който възложил танкера на българска компания след проведена публична продан заради дълг от над 9 млн. долара. Последва заплаха от Либия, че ще бъдат задържани всички български кораби, които навлизат в либийски пристанища, но в крайна сметка скандалът беше потушен, а корабът върнат на държавната либийска корабна компания. Това стана, след като решение ВАС от началото на 2019 г., който отмени забраната за отплаване на танкера.

Снимка: Върховна касационна прокуратура

Вторият случай касае размяна на текстови съобщения между П.Б. и лице, обозначено като "Prok. Niki Nikolov". Комуникацията между двамата е проведена в края на ноември - началото на декември 2019 г. и съвпада с процедура по избор на административен ръководител на Окръжна прокуратура - Русе. Видно от протокол на заседание на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 04.12.2019 г., след явно гласуване за административен ръководител е назначен друг кандидат, участващ в процедурата.

Прокурор Николай Николов

Снимка: Булфото

В тази връзка наблюдаващите прокурори ще преценят и това дали, в случая, че са налице доказателства за търсене на дисциплинарна отговорност на магистрата, респективно ще сезират главния прокурор.

Снимка: Върховна касационна прокуратура

Снимка: Върховна касационна прокуратура

Снимка: Върховна касационна прокуратура

Снимка: Върховна касационна прокуратура

"Задължително трябва да отбележим, че в контактите, които установяваме, има и много други магистрати", заяви по-късно наблюдаващият прокурор Генка Брезашка.

Специализирана прокуратура заявява, че ще продължи действията си по разследване и ангажиране на наказателна отговорност на лица, осъществяващи престъпления, независимо от тяхното служебно положение, социален статус и политическа принадлежност. Съзнаваме, че това е единственият начин за възстановяване доверието на българските граждани в правосъдието и опровергаването на наложеното погрешно разбиране за недосегаемост от наказателни преследвания на определена група лица, се казва още в официалното съобщение.

В него се уточнява, че с постановление на прокурори от Специализирана прокуратура Пламен Бобоков е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с участието на длъжностни лица. Спрямо същия е определена мярка за неотклонение - гаранция в размер на 1 млн. лв., която е бил длъжен да внесе до 14.06.2020 г., включително. Поради непостъпване на паричната сума по сметката на Специализирана прокуратура и непредставяне на платежен документ в указания срок, както и след събрани нови доказателства, спрямо обвиняемия е постановено "задържане под стража" за срок до 72 часа, с оглед довеждането му пред Специализиран наказателен съд, подчертават от прокуратурата.

                                        Скандалите около Пламен Узунов

Пламен Узунов е бивш шеф на полицията в Пловдив. През 2015 година обаче той беше принуден да подаде оставка, след като главният прокурор Сотир Цацаров информира с писмо вътрешния министър за допуснати пропуски на полицейски служители в града след катастрофа, при която загина пешеходец, но извършителят не беше задържан и не бяха издирени очевидци. 

През 2017 година Узунов стана министър на вътрешните работи в служебния кабинет на Огнян Герджиков, назначен от Румен Радев. Тогава Узунов беше обвинен от подалия оставка главен секретар на МВР Георги Костов, че е бил принуден да го направи под натиск и заплашен от него, че ще бъде дискредитиран.

Същата година той беше назначен за секретар на президента. Тогава избухна скандал, след като бяха публикувани стари негови снимки, на които е маскиран като Хитлер.  Той отказа да подаде оставка, като заяви, че "ясно си личи, че снимките са правени по време на маскарад" (провел през 2003 г.) и изваждането им цели да го дискредитира, за да се удари по президентската институция.

Днес до този момент няма коментар от "Дондуков 2" за разследването срещу Узунов, което прокуратурата провежда.