Софийската районна прокуратура и здравното министерство са започнали проверки след разкритията за наличие на луксозен апартамент, намиращ се на територията на болница "Лозенец", предаде NOVA

С постановление от 8 юни 2023 г. наблюдаващият прокурор в СГП е изпратил преписката по компетентност на Софийска районна прокуратура с оглед данни за престъпление по чл. 201 НК (длъжностно присвояване), съобщиха от Софийската градска прокуратура. Новият здравен министър проф. Христо Хинков пък обяви пред телевизията, че след като се върне от командировка в Люксембург също ще се занимае с казуса, тъй като до момента не бил наясно с обстоятелствата около жилището.

Според репортаж на NOVA луксозният апартамент е открит след проверка на заключени помещения в болницата. Той е с обща площ над 500 кв. м и разполага с пет стаи. В жилището има две бани, джакузи и сауна. Апартаментът се намира на последния етаж на болницата - между операционните и отделението по ортопедия. 

Бившият директор на болницата проф. Любомир Спасов, който я ръководеше от 1998 до 2021. г., разказа пред медията, че знае за апартамента, като в него не били инвестирани пари нито на болницата, нито на Медицинския факултет към Софийския университет, чиято учебна база е и болница "Лозенец". Според Спасов помещението е построено през 2008 г. и е с изрядна документация. Предназначението му било за кабинет и помощни помещения, в който има и място за почивка и възстановяване. Ползвал го за релакс след 15-часови дежурства. 

Пред "24 часа" професорът добавя, че това е опит да бъде набеден и наклеветен в момент, в който е кандидат за декан: 

"Защо правят този скандал точно сега, аз от 2 години не съм в болницата? На 23 юни предстои избор за декан на Факултета по медицина на Софийския университет, на който аз съм кандидат, затова нормалната реакция е да ме оклеветят и набедят".

Спасов е категоричен, че няма повод да се притеснява. "Това беше празно, неизползваемо пространство, което трябваше да се затвори. Преди оттам минаваха операционните колички и маси. Хората, които сега хвърлят обвинения, нямат представа какво означава да оперираш и животът на други да зависи от теб и състоянието ти - физическо и психическо, което трябва да бъде перфектно, за да не се застрашава животът на болния", коментира още проф. Любомир Спасов. 

От сегашното ръководство на лечебното заведение твърдят, че не са наясно кога и от кого е построено и обзаведено луксозното помещение, както и за каква цел е ползвано. Според тях жилището няма документи, освен това никой от здравното заведение не е имал достъп до него, като дотам се стигало със специален асансьор с чип.