В знак на протест срещу преобразуването на болница "Лозенец" Медицинският факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" прекратява занятията си от днес, съобщи пресцентърът на висшето училище.

С протокол от 8 декември 2021 г. на министъра на здравеопазването, като едноличен собственик на капитала на МБАЛ "Лозенец", е взето решение за преобразуване на МБАЛ "Лозенец" чрез вливане в СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев".

С този акт на министъра на здравеопазването МБАЛ "Лозенец" ЕАД на практика престава да съществува, заявяват от Софийския университет. И информират, че в знак на протест срещу взетото решение всички учебни занятия и стажове за всички специалности в Медицинския факултет на Софийския университет се прекъсват до изясняване на обстоятелствата, считано от 10 декември 2021 г.

Идеята за изграждането на детска болница в двора на "Лозенец" дойде на пресконференция, водена от Стойчо Кацаров. На нея той обяви, че условията в бившата Правителствена болница са несравнимо по-добри от тези в "Александровска".

"Проверихме, че може да се строи на този терен и няма пречки. Имаме дружество, учредено с капитал 100 млн. лв., от които 80 млн. са по неговите банкови сметки. Преценихме, че е най-добре това дружество да се влее в съществуващата сега детска болница и тя да стане инвеститор в новия проект. Тя да отговаря за всички въпроси за построяването на болницата и да следи как се изпълняват дейностите", каза тогава Кацаров и отбеляза, че строежът на Педиатрията може да отнеме 5 години.

Медиците от "Лозенец" излязоха на протест срещу предложението на служебния здравен министър, а уволненият му заместник Димитър Петров обяви кой според него има интерес от сливането на "Лозенец" и Педиатрията.

"Намеренията се обличат в хубави фрази, но звучат популистки. Сливането ще доведе до това капиталът на новото дружество да не се даде целево за строеж, а ще влезе на разположение в съвета на директорите. Има подозрения, че това е свързано и с назначаването на конкретни лица. Спряга се името на Благомир Здравков, който е близък до началника на кабинета на министъра", посочи д-р Петров.