Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу намиращия се в неизвестност бивш шеф на столичното следствие Петьо Петров по прякор Еврото. Той е обвинен в документна измама в особено големи размери. 

Става дума за иззетите огромни суми пари, злато и скъпи монети от Илия и Явор Златанови. Според обвинението Петров е използвал осем фактури, на които бил придаден вид, че са издадени от германска фирма, както и договор за предоставяне на пари за отговорно пазене. На този договор бил придаден вид, че е подписан от Явор Златанов и че той е получил за отговорно пазене 650 000 евро от Димитър Ламбовски.

Прокуратурата твърди, че с тези подправени документи Петьо Петров е получил 147 монети на обща стойност над 106 000 лева и едно златно еднокилограмово кюлче за близо 110 000 лева, собственост на Златанов, както и 550 000 евро на роднините му, като общата стойност на имуществото е оценена на над 1,3 млн. 

Казусът е отпреди 5 години, когато бизнесменът Илия Златанов търсил съдействие от Петров, защото бил в конфликт със сина си Явор и искал да си върне активи, които той му присвоил. Вместо помощ обаче, Златанов твърди, че Петров със съдействието на представители на МВР, прокуратурата и охранителната фирма "Делта гард" присвоили имуществото и бизнеса им в групата "Изамет", за което бащата и синът спорели, припомня Lex.bg.

След като говорил с Петров, на 3 юли 2019 г. Златанов подал сигнал за изнудване в прокуратурата и веднага бил разпитан. На 19 юли с.г. шестима души били задържани и обвинени за организирана престъпна група за изнудване, присвояване, неизгодни сделки и пране на пари. Сред обвинените са синът му Явор, дъщеря му Пролетина и бившата му съпруга Юлия, а от техни трезори били иззети 565 000 евро и 35 кг злато на стойност над 4 милиона лева.

По думите на Илия Златанов, ден преди изземването, в офиса на препоръчани от Петров адвокати, е подписал запис на заповед за близо 3 млн. лева. Парите се дължали на Любена Петрова, тогава все още съпруга на Петьо Еврото. На основание на записа на заповед били запорирани и останалите му активи - фирмени дялове, недвижими имоти, автомобили и банкови сметки. По документи иззетото злато за над 4 млн. лева било върнато на Златанов, но той твърди, че е изчезнало в багажника на колата на Любена Петрова на паркинга на Специализирана прокуратура.

Проверка на Инспектората на прокуратурата установи, че по това дело в бившата вече Специализирана прокуратура са работили четирима прокурори, които са извършил груби нарушения при връщането на това имущество.

В началото на октомври 2019 г. Илия Златанов чрез адвоката си поискал прокуратурата да му върне иззетото злато, като представил ксерокопия на документи на български и немски език, с които твърди, че монетите са негови. След това е започнало поетапно връщане на част от златните монети.

За отнетите пари от дома на Явор Златанов пък се разбра, че именно Димитър Ламбовски е поискал от прокуратурата да му ги върнат и само пет дни след молбата му, прокурор Кирил Пейчинов разпоредил парите да бъдат върнати на Ламбовски.

По казуса с "Осемте джуджета" беше образувано дело и срещу прокурор Дилян Деянов във връзка с иззетите пари и злато от Златанови, но както "Лекс" съобщи то беше прекратено наскоро и прокурорът беше възстановен на работа.

По същото разследване обвинена за вещно укривателство беше и Любена Павлова, но от прокуратурата заявяват само, че по всички останали дела, свързани с Петьо Петров, разследването продължава.

От справка, изпратена от прокуратурата на ВСС миналата година, стана ясно, че делата по казуса "Осемте джуджета" са четири. По едно обвиняеми бяха Петров, бившата му съпруга Любена и прокурорът Деянов, по отношение на когото вече стана ясно, че е прекратено.

През 2020 г. е била образувана друга преписка в СГП, като не е ясно за какво е тя. През май 2021 г. са били отделени материали и са образувани две досъдебни производства и още една преписка, която е по издадени ревизионни актове по отношение на Петьо Петров и Любена Павлова.