Софийската градска прокуратура (СГП) проверява сигнал, изпратен от укриващия се бивш следовател Петьо Петров-Еврото, който през август бе обявен за починал от инфаркт. В него се твърди за даване на подкупи. Това потвърди пред Dir.bg зам.-градският прокурор на София Христо Кръстев.

Сигналът е получен миналата седмица, изпратен е и до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, главния прокурор и КПКОНПИ. 

"Започваме проверка по сигнала, който пристигна, той е подписан, но дали подписът е действително на Петьо Петров, няма как да каже", обясни Христо Кръстев.

В сигнала се твърди, че Еврото давал по 10 000 лева на българския прокурор в Европейската прокуратура Теодора Георгиева. Парите били предавани във вип-залата на ресторант "Осемте джуджета", като това ставало в периода 2019-2023 г. За целта помощ му е била оказвана от задържаният през юни Кристиян Христов, който бе обвинен, че незаконно е записвал разговори на Петър Петров с негови гости в ресторанта. 

В сигнала още е описано, че парите на Теодора Георгиева са давани в България на удобни за нея места. В замяна тя е трябвало да приключва конкретни производства срещу лица срещу, които се водят производства. 

Пред "Сега" Теодора Георгиева заяви: 

"Знам за този сигнал, колеги от прокуратурата ми казаха, че ще се сътвори този пасквил".  Според нея целта е да бъде дискредитирана. "Това са номерата на г-н Гешев, които и сега продължават с пълна пара", смята тя.

Георгиева постави под съмнение, че Петров е автор на сигнала. "Този сигнал на практика е анонимен. Придаден е вид, че излиза от Пепи Еврото, но българската държава не знае къде е той. Ако знае къде е, той трябва да бъде незабавно задържан", посочи българският прокурор в Европейската прокуратура.

Петьо Петров изчезна в края на май тази година. Къде се намира до момента не е ясно.

Според Теодора Георгиева европейската прокуратура е засегнала много сериозни интереси за десетки милиони лева. "Ние ще спрем тези кражби въпреки всичко", категорична е тя.

"Това е атака от шефовете на Пепи Еврото. Не мога да коментирам коя сила покровителства господина и неговите приближени в прокуратурата", каза още Георгиева. И иронично попита, ако е вземала подкупи, къде са парите и как ги е изхарчила.