Софийска градска прокуратура е обвинила председателя и членовете на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД - Иво Прокопиев, Константин Ненов и Иван Ненков, в пране на пари, съобщиха от държавното обвинение. 

До повдигането на обвиненията се стигнало след разследване за престъпления по служба, извършени от служители на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с изпълнението на концесионните договори с „Каолин“ АД в град Сеново. 

В хода на разследването са назначени множество експертизи, заключенията на които са в процес на изготвяне.

На 23 април т.г. в прокуратурата е постъпил сигнал от председателя на КПКОНПИ, ведно с материали от извършена проверка от Комисията. В сигнала и приложените към него документи са посочени множество факти и обстоятелства, които са послужили като основание за започване на разследване и за пране на пари, касаещо продажбата на придобити от „Алфа Финанс Холдинг“ акции от капитала на „Каолин“, представляващи 100% от капитала на „РМД Каолин 98“ АД, на регистрирано на 20.12.2012 г. в местния съд в Кьолн, Германия дружество „Кварцверке ГмбХ“.

Въз основа на проведените допълнителни действия по разследването са събрани доказателства, обосноваващи ангажиране на наказателната отговорност на Иво Прокопиев за пране на пари, в качеството на председател на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“.

Към наказателна отговорност за пране на пари са привлечени и членовете на Съвета на директорите на компанията - Константин Ненов и Иван Ненков.

Обвиняемите са с мерки за неотклонение „Подписка“.

Иво Прокопиев е обвиняем, заедно с бившия вицепремиер Симеон Дянков, и по делото за продажба на занижени цени на държавния дял от 33% в енергоразпределителното дружество EVN. Те са обвинени за извършване на длъжностно престъпление, от което са настъпили значителни вредни последици (близо 28 милиона лева щети на държавния бюджет).