„Оценка за нашата работа е решението на съда, с което бяха наложени обезпечителни мерки“, категоричен беше Георгиев пред bTV, след като издателят го обвини, че държавна институция се използва като бухалка за репресия и затова му запорира активи и имущество за около 200 млн. лева.

"Иво Прокопиев имал медии - знаех, но не и кои, сега разбирам", каза още той.

На коментарите, че Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество прави прецедент и се връща над 17 години назад, за да разглежда сделката с приватизацията на „Каолин“, Георгиев отговори:

„Това е манипулация, която тече от доста време насам. Комисията всъщност не се връща назад. Преди 5 години има една продажба на дружеството „Каолин“, която е за 150 милиона, на немска компания. Единственият начин да разберем дали тези пари, които са постъпили, са законни или не, междувременно г-н Прокопиев е получавал дивиденти от дейността на „Каолин“ и трябва да установим законен или не е източникът на средствата. Това е смисълът и философията на гражданската конфискация“.

По думите му проверката се прави, ако има продажба и приходи в проверявания период.

"Ако г-н Прокопиев нямаше приходи, не беше продал нищо, нямаше да разследваме нищо", обясни Георгиев.

На въпрос: „Казвате ли, че Иво Прокопиев е откраднал „Каолин“?“ той отговори:

„Казвам, че установихме страшно много нарушения. За нас категорично има схема, при която „Каолин“ е придобит почти без пари“.

Според него твърденията, че КОНПИ застава над съда, който вече се е произнесъл по сделката, са поредната лъжа.

„Съдът изобщо не се е занимавал с приватизацията и нарушенията, извършени от държавните органи по времето на приватизацията на „Каолин“. Съдът се е занимавал с обвинението, повдигнато на г-н Прокопиев и другите лица, а именно за длъжностно престъпление. И поради това, че те не са били длъжностни лица, съдът ги е оправдал. Той изобщо не е коментирал приватизационна сделка. “. 

За обвинението на Прокопиев, че Георгиев изпълнява поръчка на Бойко Борисов, който му е работодател, Георгиев коментира:

„Изрекоха се изключително много лъжи. Борисов ми е работодател дотолкова, доколкото ми разписва годишните отпуски и командировките в чужбина. Смятате ли, че това е начин за влияние върху един независим орган?“.

Той добави, че за последно се е чул с премиера вероятно миналата година и не е говорил с него за проверката.

„Никога по никакъв повод премиерът не ми се е обаждал дори да се интересува от проверки“, декларира Георгиев.

По думите му комисията смята минусите и плюсовете и когато минусите са повече, се търсим дали има несъответствие, като в случая с Прокопиев става дума за 14 млн..

„Г-н Прокопиев говори само за тази проверка. Много важен друг факт е, че ние установихме в хода на проверяваните 10 години напълно несъответствие между добива – това, което е добивано от находищата, и това, което е отчитано. Т.е. спестявани са данъци, спестявани са концесионни такси. Т.е. отвсякъде това имущество е незаконно придобито“, каза още председателят на КОНПИ.

Според него обаче „Прокопиев е просто едно проверявано лице сред стотиците други.

"Ние имаме 450 иска в момента в съда и искът срещу г-н Прокопиев не е най-големият. Очевидно защото има медийно влияние или какво, излиза и говори глупости“, каза още Пламен Георгиев.

Прокопиев: Борисов не обича независими медии