Специализираната прокуратура внесе днес отново в Специализирания наказателен съд обвинителен акт по делото за продажба на занижени цени на държавния дял от 33% в енергоразпределителното дружество EVN. От прокуратурата уверяват, че са отстранени "всички посочени от съда неясноти и процесуални нарушения в първоначалния обвинителен акт (изготвен и внесен в СпНС от Софийската градска прокуратура), заради които в края на март 2018 г. делото бе прекратено и върнато по компетентност в Специализираната прокуратура".

Прецизирани са и обвиненията срещу шестимата привлечени към наказателна отговорност лица, съобщиха от държавното обвинение.

Два съдебни състава досега връщаха обвинителния акт. Основният мотив на съда втория път (през март т.г.) беше, че делото е внесено от "некомпетентна прокуратура" - от Софийската градска, а не от Специализираната. Освен това съдиите изтъкнаха, че трябва да има повече конкретика в обвинението за мястото на деянието.

Бившият вицепремиер Симеон Дянков и бизнесменът Иво Прокопиев са обвинени за извършване на длъжностно престъпление, от което са настъпили значителни вредни последици (близо 28 милиона лева щети на държавния бюджет).

Трима от привлечените - изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев, са обвинени за съзнателно нанасяне на щети на чуждо имущество в особено големи размери.

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е обвинен за това, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество, от което са настъпили вреди в особено големи размери и престъплението представлява особено тежък случай.

Предстои Специализираният наказателен съд - единствено компетентен да разглежда антикорупционни дела, да насрочи разпоредително заседание по делото.