Нямаме никаква информация защо швейцарските власти са предприели заличаване на сигнала и отказ, на практика, от екстрадирането на Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред Нова тв.

"Те не са и длъжни да ни дават каквато и да е информация. Българската прокуратура, след като беше уведомена за това, че на 7 март семейство Арабаджиеви се укриват в дома на лицето Семерджиев, започна разследване за лично укривателство. Става въпрос, че той, предоставяйки жилището си, е спомогнал на Арабаджиеви, които са обвиняеми пред Специализираната прокуратура, да избегнат или да осуетят спрямо тях наказателно производство", отбеляза говорителят на главния прокурор.

Относно твърденията, че Георги Семерджиев се е занимавал с пране на пари и други престъпления, Румяна Арнаудова посочи, че прокуратурата започва разследване тогава, когато има надлежен сигнал, а към момента няма такъв.

"Ако постъпи сигнал или службите за сигурност уведомят прокуратурата за пране на пари или друго престъпление, тогава, разбира се, ще извършим разследване. За прокуратурата са важни не твърдения, а доказателства. Към този момент не ми е известно прокуратурата да е била сезирана с такива данни", каза още тя.