Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа е бил задържан в испанския град Барселона, съобщава БНТ. Неназовани източници на телевизията твърдят, че това е станало с Европейска заповед за арест, издадена от България, след като Софийската районна прокуратура задочно му е повдигнала обвинение за укривателството на Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Бизнес-фамилията беше задържана в дома на Семерджиев в Кабрера де Мар край Барселона на 7 март сутринта.

"Днес в 10:45 испанските власти са го установили в Барселона и при полицейска проверка е задържан. В момента е в ареста", заяви на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"Имаме официално потвърждение за задържането в съответствие с европейската заповед за арест. В 5-дневен срок следва българските власти да преведат европейската заповед на испански и да я изпратят до Испания. Това вече е факт, като предстои само да бъде предадена на на съответния орган", каза още тя и уточни, че по информация на испанската полиция Семерджиев е "задържан при полицейска операция и проверка в Барселона".

"Не ми е известно да е имало разследвания, по които е бил издирван", добави Арнаудова относно това дали Жоро Шопа е бил издирван и от други държави.

Припомняме, че при ареста на Арабаджиев, които се издирват за пране на пари, бе задържан и Георги Семерджиев. От прокуратурата обявиха първоначално, че той е издирван с европейска заповед за арест по искане на Швейцария. По-късно се оказа, че швейцарските власти нямат претенции към Семерджиев.

Георги Семерджиев, в чиято къща бяха задържани на 7 март Арабаджиеви, е известен с прозвището Жоро Шопа. Той е сред най-приближените на Евелин Банев-Брендо. Докато кокаиновият бос беше зад решетките, именно Шопа управляваше хотелиерския му бизнес на Черноморието. През 2014 година срещу Семерджиев беше извършено покушение - неизвестен стреля по него в гръб, но нито един от куршумите не беше смъртоносен.

На 8 март Софийската районна прокуратура започва наказателно производство срещу Георги Семерджиев за лично укривателство на семейство Арабаджиеви.

Тогава говорителят на главния прокурор държавното обвинение ще извърши спешни действия по събиране на доказателства и ангажиране на наказателната отговорност на Семерджиев. Арнаудова уточни на 8 март, че раследването е за това, че Жоро Шопа е спомогнал Арабаджиеви - лица, които са обвинени в извършване на престъпление, да избегнат или да бъде осуетено спрямо тях наказателното преследване или да останат ненаказани, без да се е споразумял с тях преди да са извършили престъплението.

Семерджиев бе освободен от испанските власти, тъй като швейцарските власти са оттеглили искането си за екстрадицията му.