Към 13:00 часа днес са образувани общо 760 преписки, от които 122 досъдебни производства, за нарушения на политическите права на гражданите във връзка с предстоящия на 2 април 2023 г. вот за 49-о Народно събрание. Това съобщиха от държавното обвинение, позовавайки се на обобщени справки от прокуратурите от страната.

По Апелативни райони досъдебните производства, свързани с изборите, са разпределени както следва: Апелативна прокуратура - София: 40; Апелативна прокуратура - Пловдив: 15; Апелативна прокуратура - Варна: 25; Апелативна прокуратура - Бургас: 28; Апелативна прокуратура - Велико Търново: 14.

До настоящия момент в качеството на обвиняеми са привлечени петима души.

По образуваните досъдебни производства са извършени множество действия по разследването, предстои анализиране на доказателствата, съобщават още от прокуратурата.

От началото на предизборната кампания до 13:00 часа на 31 март, ден пред деня за размисъл, прокуратурата съобщи за образувани 545 преписки и 112 досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите, свързани с изборите на 2 април.