Българската прокуратура е отговорила на евродепутатите от Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, че "изявленията на политици за избирателност и неравенство относно нейните разследвания са пряк опит за намеса в независимостта на държавното обвинение".

Като част от атаките са посочени изказвания на премиера Бойко Борисов, който бил призован като свидетел по досъдебно производство, след което се изказва, че е извикан, за да "угажда на Румен Радев".

Посочена е и репликата на президента от протеста на 9 юли 2020 г., когато той нарича прокуратурата "мафия". В тази връзка са посочени разследванията срещу секретарите на президента Илия Милушев и Пламен Узунов.

Като нападки са дадени за пример и изказвания на вицепремиера Красимир Каракачанов по делото срещу бившия екоминистър Нено Димов, както и искане на лидера на БСП Корнелия Нинова, която нарекла действията на прокуратурата "опит за сплашване на държавния глава".

Комисията разпространи отговорите на българските власти на 29 въпроса, зададени писмено от евродепутати от различни политически групи.

В отговорите си българската прокуратура отбелязва, че в последните две години е предприела действия за налагане на закона, "невиждани от 1989 г. насам".

Отчита се, че за първи път в последните десетилетия са били повдигнати обвинения на действащи министри и зам.-министри, наред с търсенето на наказателна отговорност и на други предполагаеми закононарушители, сред които са изброени Васил Божков, Цветан Василев, Пламен и Атанас Бобокови, Вълчо и Маринела Арабаджиеви, Николай и Евгения Баневи, Миню Стайков.

"Политическият и медийният натиск могат да попречат на работата на прокуратурата и да създадат истинска заплаха за наблюдението над върховенството на закона и за върховенството на закона в България", са отговорили от прокуратурата на България.

Относно разследванията с гласа на премиера Бойко Борисов, от прокуратурата отговарят, че проверката на аудиозаписите не е приключила.

"Проверяват истинността на записите, както и съмненията за извършено престъпление", уточняват от там.

 

Относно свободата на медиите, отговорът е, че правителството не ограничава по никакъв начин свободата на словото в страната. Допълва се, че заплахите срещу журналисти и срещу всеки друг у нас подлежат на проверка от МВР и прокуратурата.