"Кралската прокуратура повдига обвинение в заговор за извършване на шпионаж срещу трима мъже и две жени, заподозрени в шпионаж в полза на Русия. Това съобщи Ник Прайс, ръководител на отдела за специална престъпност и борба с тероризма към Кралската прокуратура.

"Орлин Русев, 45 г., Бисер Джамбазов, 41 г., Катрин Иванова, 31 г., Иван Стоянов, 31 г., и Ваня Габерова, 29 г., ще бъдат обвинени в заговор за събиране на информация, която има за цел да бъде пряко или косвено полезна на враг с цел, вредна за безопасността и интересите на държавата между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г.", заяви Прайс, гласи съобщението на Кралската прокуратура.

На Русев, Джамбазов и Иванова бяха повдигнати обвинения на 11 февруари 2023 г. за притежание на фалшиви документи за самоличност с неуместни намерения. За ареста на тримата се разбра в средата на август.

Петимата обвиняеми ще се явят пред Уестминстърския магистратски съд на 26 септември.

В съобщението се отбелязва още, че наказателните производства срещу петте лица са активни и всеки има право на справедлив процес.

"Изключително важно е да няма докладване, коментар или споделяне на информация онлайн, което би могло по някакъв начин да навреди на това производство", се казва още в прессъобщението на прокуратурата.

Великобритания се стреми да предприеме по-строги действия срещу заплахите за външната сигурност и потенциалните шпиони и през юли прие закон за националната си сигурност, който цели да преразгледа средствата за възпиране на шпионажа и чуждестранната намеса с нови наказателни разпоредби. Тогава правителството определи Русия като "най-сериозната заплаха" за своята сигурност, припомня Ройтерс. През ноември миналата година ръководителят на британското контраразузнаване заяви, че повече от 400 заподозрени руски шпиони са били експулсирани от Европа, с което е бил нанесен "най-значителният стратегически удар" срещу Москва в най-новата история.

Великобритания е един от основните поддръжници на Украйна срещу руското нашествие, припомня Франс прес. Отношенията между Лондон и Москва са обтегнати вече повече от десетилетие, особено заради извършеното през 2006 г. на британска територия отравяне на бившия агент на руските служби за сигурност Александър Литвиненко, и на отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал през 2018 г. Лондон вече предяви обвинения срещу трима руснаци, които според него са служители на руското ГРУ, за опита за убийство на Скрипал, при който беше използвано бойното отровно вещество "Новичок".