Нито един от тримата арестувани в Англия българи не е член на "Възраждане" и не е участвал в организацията на изборния процес като представител на "Възраждане", заяви лидерът на партията Костадин Костадинов във Facebook.

"Те обаче са българи, които до доказване на вината им са невинни", посочва още той. Големият въпрос по отношение на този случай според Костадинов е защо никой освен "Възраждане" не постави въпроса за това, че са нарушени гражданските права на българи от друга държава. Защо още МВнР не е привикало английския посланик, пита още той.

Вчера британското издание "Дейли Телеграф", позовавайки се на източници от София, съобщи, че двама от задържаните на Острова българи "вероятно са свързани с проруската партия "Възраждане" в България".

Източниците на изданието казали, че разследването е фокусирано върху твърденията, че тримата арестувани са били част от международна мрежа за наблюдение на анти-Кремълски фигури, включително и журналисти.

По-рано стана известно и че британските власти са събрали информация, че Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са работили на българските парламентарни избори в секциите зад граница.

От ЦИК увериха, че дори тези лица да са участвали в секционни избирателни комисии, по никакъв начин не може да даде отражение в резултатите на изборите, тъй като става въпрос за работата на колективен орган.

А от българското външно министерство потвърдиха пред БТА, че Иванова и Джамбазов са били председатели на СИК в Лондон. Катрин Иванова е била в Секция 2 в посолство Лондон, а Бисер Джамбазов - в Ийлинг, според Решение №2325 на Народното събрание от 27 март 2021 г. Същите са номинирани от българската общност в Лондон и от Инициативен комитет за секция в Ийлинг, Лондон, добавиха от МВнР.

Скоро след като стана ясно за задържани българи за шпионаж, Костадин Костадинов написа във Facebook: "Веднага мога да се обзаложа, че най-много до ден-два американските българоезични медии ще се опитат да ги изкарат членове на "Възраждане". Той попита и защо никой не е уведомен за ареста на българите - нито техните близки, нито нашето посолство, нито дори английските медии и защо, след като арестите са извършени през февруари, се оповестяват сега.