Апелативен съд - Пловдив потвърди наказанието "доживотен затвор" за бившия полицай Венцислав Караджов, постановено от Пловдивския окръжен съд, съобщиха от Съдебната палата.

Подсъдимият е признат за виновен в това, че на 15 май 2016 г. в Пловдив умишлено е умъртвил майка си Божура Караджова и баща си Цветан Караджов, като убийството е извършено предумишлено, с особена жестокост и с користна цел.

За предумишлеността на зверството става ясно от заключението на техническата експертиза, изследвала неговия преносим компютър. В паметта за посещаваните от него интернет сайтове е видно, че е търсил информация за отровни гъби, кога е възможно отравяне на човек с отрова за мишки, отравяне с живак, информация за отравяния през кожата, видове отрови, киселини, отравяне чрез вдишване и пр. Датите на търсената информация съвпадат с показанията на свидетели за времето на засилено напрежение между подсъдимия и родителите му - след образуването на прокурорска преписка срещу Венцислав, както и в периода след постановяване на съдебния акт на Окръжен съд - Пловдив за отхвърляне на иска му за собственост на имот, част от имота на родителите му, както и на запис на разговор, изготвен от самия експолицай, между него и майка му. От него се установява, че подсъдимият е заплашвал с пистолет родителите си.

Убийството е извършено от Караджов с користна цел, тъй като е единствен син на Цетан и Божура и - съответно - единствен техен наследник. След тяхната смърт, съгласно Закона за наследството, той наследява всичко.

Подсъдимият е изстрелял по двамата си родители общо 8 патрона. Според експертите, изготвили комплексната съдебно-психиатричната и психологична експертиза, той е проявил коравосърдечност и безчовечност, демонстрирал е отсъствие на състрадание.

Друго прието отегчаващо присъдата му обстоятелство е фактът, че към момента на извършване на деянието Караджов е работел като полицай. Според своите образование и длъжност, той е бил призван не само да спазва закона, но и да следи за неговото спазване от трети лица и да санкционира тяхното противозаконно поведение. Вместо това Венцислав е измършил най-тежкото престъпление, убивайки родителите си.

Решението на Пловдивския апелативен съд може да бъде обжалвано пред ВКС.