Полски съд е прекратил условно делото за кражба срещу бившата посланичка на България в САЩ Елена Поптодорова при едногодишен изпитателен срок. Това означава, че само ако извърши ново престъпление в този период, делото ще бъде върнато в съдебната зала. Ако не, случаят ще бъде приключен без присъда. Това се случва заради възможност, предвидена от полския НПК, съобщи в. "Монитор".

Поптодорова беше задържана на летище "Фредерик Шопен" на 27 февруари 2017 г. при завръщането си във Варшава три дни, след като е установено, че е откраднала скъп крем от безмитен магазин. Дълго време тя отричаше пред българските медии, че е извършила кражба.

"Признавам. Преди полета за София извърших кражба на крем. Не мога да обясня своето деяние. Беше миг на моментна слабост. Аз съм пенсиониран дипломат, в момента нямам имунитет. Много съжалявам за това деяние. Бих искала да се подложа доброволно на наказание", е заявила обаче Поптодорова при разпита й по време на задържането на летището във Варшава миналата година, става ясно в съдебната зала.

Снимка: Скрийншот от tvn24

Протоколът от разпита е приложен към материалите по делото, което приключи за нея по най-добрия възможен начин. Тя ще трябва само да заплати съдебните разноски и 1000 злоти (около 500 лева) във фонда за помощ на жертвите на престъпления.

"Съдът няма никакви съмнения, че тя е извършила престъплението, признава я за виновна, но не я наказва. Това, че се е извинила на фирмата собственик на крема и го е заплатила (сумата е около 820 лева), признанията, които е направила, са смекчаващи обстоятелства, които дават възможност за условно прекратяване на производството", коментира пред българското издание съдебният репортер на полската ТVN24 Пьотр Махайски.

Първоначално защитата на българката е искала споразумение с прокуратурата, но в момента, в който трябвало съдът да го одобри, е настояла делото да се гледа по същество. Адвокатът обаче е настоял:

"Моля съдът да реши условно прекратяване на делото, това е абсолютно инцидентна ситуация. Моля да прекратите делото, като постановите минимален изпитателен срок".

"По това дело нямаше никакви съмнения за фактическите обстоятелства. Това е типичен пример на прилагане на института на условното прекратяване. Подсъдимата от момента на извършването на престъплението е направила всичко, за да компенсира щетите и да се извини. Паричното изражение е реално наказание. Мисля, че и така това ще бъде за подсъдимата достатъчен урок", е подчертала в мотивите за присъдата съдийката по делото.

Според нея интересът на медиите към случая е допълнително наказание за подсъдимата.

Условното прекратяване означава, че съдът признава подсъдимата за виновна, но я освобождава от наказание и формално остава неосъждана - името и няма да влезе в регистъра на осъжданите лица в Полша.

От материалите, събрани от разследващите, става ясно, че кражбата е извършена на 24 февруари в 10,26 часа. Всички действия на бившата дипломатка и движението й са проследени с камерите за наблюдение.

На снимките, които са приобщени към материалите по делото, се вижда как елегантно облечена жена с дълго бежово палто и малко синьо куфарче влиза в магазина. Минава покрай рафта с кремовете, след миг се спира, обръща се и отново отива към рафта. Оставя куфара, разтваря палтото, с дясната си ръка посяга към тъмна опаковка и я крие под него. След това излиза от магазина. Шест минути по-късно влиза в зоната "Не Шенген" и час по-късно отлита със самолет за София.

Никъде не се вижда тя да води телефонен разговор, а в началото след избухването на скандала тя твърдеше, че е била разсеяна и разтревожена, след като се чула с възрастната си майка, която била болна, затова несъзнателно пъхнала крема, който разглеждала, в чантата си.

Тя се закани и да заведе съдебни дела за клевета, но до този момент няма информация това да се е случило.