Единият от биячите казал на Християн Пендиков, че за българин не си заслужава да се вика полиция. Това обясни самият той пред съда, след като днес започна поредното заседание на делото срещу Илия Спасески и Борче Ангелов за побоя над секретаря на Сдружение "Цар Борис Трети" в Охрид на 19 януари тази година, предава БТА.

В това дело Пендиков е в двойно качество - като пострадал и като свидетел, и за пръв път от началото на делото се стигна до неговия разказ за случилото се.

От него стана ясно, че Пендиков познава единия от обвинените - Илия Спасески, с когото до деня на побоя не е имал нито приятелски отношения, нито някакви недоразумения, и до този ден не е познавал втория обвинен - Борче Ангеловски, обвинението към когото беше обединено с обвинението към Спасески на последното заседание по делото през ноември.

По думите на Пендиков неговата компания и тази на двамата обвиняеми са били на маси от двете страни на вратата в едно и също заведение във вечерта на побоя и още с влизането на Пендиков в заведението Спасески и Ангеловски са дошли при него, попитали са го дали не го е срам да се пише българин, започнали са да го обиждат, като единият го е ударил по тила.

Пендиков излязъл от заведението, за да говори по телефона, а Спасески го последвал, издърпал телефона от ухото му, изключил го и го предупредил да не се оплаква, "защото ще стане по-лошо".

Пендиков заяви, че решил да си тръгне от заведението, за да не се създава допълнително напрежение и тъкмо тогава, след като излиза от заведението, между две коли на паркинга се случва и побоят.

Пендиков каза, че двамата обвиняеми са го настигнали, започнали са да го удрят, включително с боксове, и да го обиждат "на национална основа", два пъти са го повалили на земята, а накрая Борче Ангеловски го е вдигнал и му е казал да запомни лицето му, което по-късно е помогнало на Пендиков при разпознаването му в прокуратурата.

"Чух женски глас, който каза да престанат да ме бият, защото ще извикат полиция и Илия Спасески, който каза, че за българин не си заслужава да се вика полиция", каза Пендиков.

В резултат на побоя той е с два спукани прешлена, счупена челюст, пукнати ребра и три счупени зъба, два от които вече са извадени. Той разказа, че с разкървавен нос и уста отишъл в полицията, от където го препратили първо в общата болница в Охрид, откъдето след преглед го препращат и към "Св.Еразмо", където му правят прегледи и съветват майка му да намери начин да го заведе в специализирана болница в Скопие. В "Св. Еразмо" Пендиков дава и първите си показания за случилото се.

На въпрос от страна на прокуратурата каква е етническата му принадлежност и националността му, Християн Пендиков отговори, че е македонски българин.

В залата беше осигурен преводач, в случай че се налага превод от или на български.

В началото на заседанието и двамата обвинени заявиха, че не се чувстват виновни, а адвокатът им Димитрия Цобоски посочи, че целта на защитата е да покаже, че двамата обвинени не са извършители на побоя, а мотивът - етническа нетърпимост, не съществува.

Във въпросите си към Пендиков, част от които бяха протестирани от прокуратурата като несъотносими, защитата питаше дали обвинените са присъствали на панихидата на Мара Бунева в Скопие, в българския парламент, където Пендиков е участвал в среща с парламентарна комисия, за да знаят, че се определя като българин. На въпрос вярно ли е, че Пендиков е бил заловен от полицията с "пакетче с бял прах", защитата каза, че близки роднини на потърпевшия използват дрога и ако въобще двамата обвиняеми са замесени в побоя, то причината не е етническата принадлежност на Пендиков.

"Защитата изрази твърдения, за които не представи доказателства и ние ще ги опровергаем", каза след края на заседанието адвокатът на Пендиков Стефан Камишевски.

Кореспонденция със свидетел на защитата, в която се говори за наркотици и се споменава министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, също ще бъде част от защитата, каза адвокатът Димитрия Цобоски след края на заседанието, след като в залата попита Пендиков дали има такава кореспонденция.

Отговорът беше, че ако е имало, то тя е била във връзка с публикации в медиите в Северна Македония, че Пендиков е бил арестуван с наркотици и за посещението на Османи в София, докато набитият секретар на заличеното вече сдружение "Цар Борис Трети" беше във ВМА. Той посочи, че тези твърдения ще бъдат проверени и ако не са верни, ще бъдат опровергани.

Основните въпроси на съдията бяха свързани с това доколко Пендиков и Спасески се познават и каква е била фактическата обстановка в заведението, където е започнало събитието.

Следващото заседание беше насрочено за 7 февруари, а за него са призовани свидетелите на обвинението.