В Плевен се очаква първа присъда за купуване на гласове след споразумение на 42-годишен обвиняем с прокуратурата. Продължава разследването и срещу 37-годишен плевенчанин, който е с постоянна мярка "задържане под стража".

Сигналът за купуване на гласове е подаден от граждани в късните часове на първия тур за избор на местна власт, обясни говорителят на прокуратурата Добринка Матеева.

"Двамата обвиняеми са се опитвали да мотивират жители на квартала в района около жп гарата и автогарата в град Плевен, за да упражнят своето право на глас, като срещу това са им обещали сумата от 30 лв. Двете лица са били незабавно задържани", уточни Матеева.

Незабавно са образувани две досъдебни производства и са предприети неотложни процесуално следствени действия. Късно през нощта са проведени разпити пред дежурен съдия на свидетели на престъплението. 

По едното досъдебно производство, към наказателна отговорност, е привлечен мъж на 42 години от Плевен. Той е признал вината си и е поискал да сключи Споразумение с Районна прокуратура.

По силата на постигнатото споразумение на обвиняемия се налага наказание 10 месеца лишаване от свобода, изтърпяването, на което се отлага с три години изпитателен срок, глоба в размер на 5 000 лева и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност за срок от три години.

Споразумението е внесено за одобрение в Районен съд.