Районният съд в Кнежа одобри споразумение и постанови 36-годишен мъж да заплати стойността на автомобила, който е шофирал след употреба на алкохол, съобщиха от Районната прокуратура в Плевен.

Това е първата присъда, станала обществено известна, постановена след промените в Наказателния кодекс, които влязоха в сила от 8 август. Те предвиждат по-строги санкции за нарушителите на пътя. Освен "лишаване от свобода" и глоба от 200 до 1000 лева, шофьор, задържан зад волана с концентрация на алкохол в кръвта, по-висока от 1,2 промила или след употреба на наркотици, се наказва с отнемане на автомобила му в полза на държавата. Ако шофьорът не е собственик на автомобила, който управлява, той ще трябва да плати на държавата сума, равна на стойността на превозното средство.

36-годишният Ю.Ю. е признат за виновен от районните магистрати в Кнежа за това, че на 9 август в град Искър е управлявал лек автомобил "Волво" с концентрация на алкохол в кръвта 1,9 на хиляда, установено по надлежния ред.

На мъжа е наложено наказание 6 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено с тригодишен изпитателен срок. Той няма право и да управлява моторно превозно средство за срок от шест месеца.

Ю.Ю. е осъден и да заплати и сумата от 3871 лева, представляваща стойността на превозното средство, с което е извършил престъплението, но не е негова собственост, посочват от прокуратурата.

Одобреното от съда споразумение за решаване на делото има последиците на влязла в сила присъда.

Преди дни Окръжният съд в Плевен наложи запор върху автомобила на мъж, шофирал след употреба на наркотици.