Първа присъда след промените в НК: Пиян шофьор трябва да плати стойността на колата

36-годишният мъж е заловен с 1,9 промила алкохол зад волана. Той ще остане без книжка за 6 месеца и има условно наказание за същия период

Обратно в новината

Коментари - Първа присъда след промените в НК: Пиян шофьор трябва да плати стойността на колата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Законът вече работи. Сръбски гражданин е хванат с кокаин в кръвта да кара кола на лизинг. Нарушението е установено на 17-ти август, 3 дни по-късно има присъда по споразумение и е на минус 49 000 лв - стойността на лизинговата кола. Май има надежда...

За кокошка няма прошка,за милиони няма закони.

ами и кокошките много взеха да си позволяват, по- добре да ги започват една по една и ще намалеят драстично случаите на бърз и яростни по пътищата

Ама какво пак некви кенефи за по 3 бона ми конфискуват!?!!?? Искам мпс-та за над 100 000лв да конфискуват!!!! Всичките тия тарикати у нас с такива коли карат дрогирани,напушени или пияни!!! И жените и те се дрогират и те карат пушили или надрусани!!! Пълно е!!!! Айде да видим кога ще конфискуват мпс за над 100 000лв!!! Хайде успех!

Щом присъдата вече е факт, защо не му кзвате името на Ю.Ю. ? Нещо на двоен стандарт ми намиросва.

Интересно ... колко ли струва едно Сузуки ...

И кога ще стане това?!

На запад глобата зависи от дохода ти , а не колко скъпа кола караш....! В България все искат да" копират " от запада-ама НЕ точно.....

Тъпанари да те управляват не е лесноСега трябва да осигуряваме пари за двете престъпни групировки.Поне те така се наричаха.

Удряй здраво чрез закона и с все сила по убийци пияници и наркомани по пътищата.

По -големи бездарници до сега не са ни управлявали....народе събуди се и да им потърсим сметка

Кой искаш да те управлява гане? Траверса мутропрофанова ли? Който и да те управлява, ти си оставаш беден и прост.

"Ако шофьорът не е собственик на автомобила, който управлява, той ще трябва да плати на държавата сума, равна на стойността на превозното средство." Значи няма да плати сумата на собственика, на който е потрошил автомобила, а ще напълни джобовете на чиновничетата. От това пътищата ще станат рай. А какви вратички за корупция отваря този закон, леле мале. Кой ще я оценява колата колко струва?! И как ще изнудват сега хората, плашейки ги, че ще оценят колата на повече и ще ги разорят. Чисто нов джип може да струва и 70 хиляди лева. Да разбирам ли, че по този закон, държавата ще вземе 70 хиляди лева от виновния и ще си ги сложи в джоба и след това ще отнеме превозното средство в своя полза от другия собственик. Или последното е точно, което ще прецизират и, за което ще ги спукат от дела.

“ Значи няма да плати сумата на собственика, на който е потрошил автомобила, а ще напълни джобовете на чиновничетата. От това пътищата ще станат рай. ” Щетите - ако има такива - не ги ри плаща застраховката? А собственикът след това сигурно ще се замисли повече на кого поверява колата си.

Никой застраховател няма да даде и стотинка при влязала в сила присъда за шофиране в нетрезво състояние или след употреба на упойващи вещества. Това си остава проблем на собственика на колата. Да е гледал на кого я е дал.

Мен 2017та мисля, че беше най-много и 18та за 1,00 промила 1000лв и 1 година без книжка по нареден съм бил ми се струва..

Значи пияндурниците да се качват само в стари таралясници на 30+ години, по възможност по-разбити и видимо неподдържани и в лошо техническо състояние, така че ако се наложи да плащат глобата, тя да не е повече от хиляда лв. (стойността на автомобила). В никакъв случай да не се качват в скъпи возила за 50 бона. Скъпите автомобили да ги оставят на професионалните джигити! Така се кове пътна безопасност! Абе откъде им ги ражда чукундурската кратуна на родните законотворци тези простотии ?! Ако има конкурс за най-малоумно законодателство в света, пътните БГ експерти печелят безапелационно първо място!

“ Значи пияндурниците да се качват само в стари таралясници на 30+ години, по възможност по-разбити и видимо неподдържани и в лошо техническо състояние, така че ако се наложи да плащат глобата, тя да не е повече от хиляда лв. (стойността на автомобила).” Ами те по принцип те трябва да са на пътя, щом са разбити и в лошо състояние - къде е тук проблемът!

Затова като съм пиян се качвам само на тротенетки

Пърпориш си по магистралата със 120 км/ч, даже и коли изпреварваш и никакви глоби не идват. А пък е и еко (ако не гръмне батерията).

Разликата между глупавия човек (елит, народ, държава,..) и умният е, че умният се учи и от грешките на другия, докато глупавият не се учи дори и от собствените си грешки! Глупостта е вечна и непобедима! И голяма грешка е да се подценява корективната глупост и невежество - то е страхотна сила! Глупавият човек се занимава с глупости, умният човек гледа да ги избягва или решава бързо! Глупакът прави една грешка, и след нея вместо да се коригира и направи точния израз (за да не я повтаря и да я избягва), я повтаря и потретва (той затова е и глупав по дефиниция). И така оправяйки едни грешки прави и нови … и така минава животът му! В глупости! Като виновен за това винаги е някой друг и нещо извън него, разбира се… (Обикновено ние, хората, “обикновените пора” се учим от грешките си - още след раждането си, умният - от грешките на другите (и от книгите и познанието),, а глупакът - никога, дори и от собствените си грешки!!!)

Какъв "умен" капацитет. Чел съм ти бисерите и мога да се закълна, че си далече от умния човек.

Закона е създаден с добри намерения, но има твърде много недостатъци и трудно ще е работещ. Ето някои: - Колко ще глобиш шофьор на тир или автобус- той посмъртно не може да плати такава глоба. Системата НЕ РАБОТИ. - Колко ще глобиш безработния и безимотен циганин? Той не се плаши от глоби. -Как се отказва рушвет за кола която струва 200 хил.+? -Какво правим с изключително ненадеждните тестове за наркотици? Сигурно има още много въпрси!

Обществено полезен труд за същите стойности

А според мен,ефективна присъда най добре

Между другото дори само това, че имаме закон, създаден с добри намерения е нещо много окуражително - за България и парламента. Голям прогрес!

Сега ще скочат цените на трошките трета ръка. Ще има : я тва го карам само га съм пиян, кво бе, кво, че ми земат?

Ще влезнат ефективни присъди в затвор

Колото промила, толкова в затвора. 1, 9 промила 19 месеца пандела РЕАЛНО! Докато е там е сигурно, че няма дакара пак пиян. А кат си плати, на другия ден купува един кошник и пак кара пиян.. Колата не е виновна, че я кара пиян!

а тука 3 години проба и 6 месеца без книжка. дафък? по-добре да е обратното!

На босият може да му вземеш само цървулите - напомнят тук някои! Обаче… БОСИЯТ НЯМА КОЛА! (Нали е бос!)) Някой му я е предоставил! И въпросът тук е носи ли и какво а отговорност онзи, който му я е дал и с нея да кажем е извършено нарушението или престъплението! Ето върху това трябва може би да се помисли повечко… Както - да се върна пак към примера с оръжието, което някой е взел от някого и е извършил престъпления…колкото и ирелевантен да се струва на някои паралелът - в случая не претендирам за прецизност:)

Забранено е да преотстъпваш оръжието си. От тук и всички последствия. Ако накой ти е дал кухненски нож и ти убиеш с него, то последствията са само за теб.

Та цялата ситуация в България и проблемите (и съответно дискусиите) са тъпи - пак се във им да открием топлата вода!

Тук при мен всички около мен - и във фирмата - имат оръжие, дори по няколко, легално! И един път когато си говорехме - и с шефа в полицията - по темата за оръжията и той ме попита аз какво мисля, му казах, че както разрешават и на Сульо и Пульо да си купи пистолет, аз на някои от тия като ги познавам и вилица не бих им дал, за да не се наранят или да не наранят или убият някого, като знам колко им е акълът. Без да ми пука че някой може да се засегне…

“ Забранено е да преотстъпваш оръжието си. От тук и всички последствия. Ако накой ти е дал кухненски нож и ти убиеш с него, то последствията са само за теб.” А ако някой даде кухненски нож на луд или (очевадно) пиян или дрогиран, и той извърши убийство - разследването интересува ли се от ОРЪЖИЕТО на уцийството и как се е снабдил с него? Кок мислиш? Само питам…

Какво стана с Калина Сакскобурготска?

Тя няма кола горката

Търси си кучето, папагала, обувките, пълнени чушки, 6 кофички кисело мляко, … акъла! Спортистка, какво да я правиш!

Кварталният полицай ще и връчи призовката.Пише го в друг сайт .

си има санкция - затвор. Защо беше необходимо друго ?

Санкцията не работеше.Пият и карат.А сега виж като разбраха,че ще им взимат колите се разкрякаха.

Се прави за да има ред И за скороста също, яки глоби и затвор . До няколко години всичко ще е наред

В нормалния свят (условно казано:) ), размерът на наказанието (глобата) се определя от тежестта на конкретното извършено нарушение и престъпление САМО! Тоест - примерно за това нарушение - такава глоба, например 500 долара! Без значение кой е нарушителят и какви са финансовите му възможности!!! (Да, знам че веднага някой ще възрази, че по-богатите и по-известните по-често и по-лесно могат да се отърват - те имат и по-големи възможности за по-добри адвокати, контакти,…) Обаче в България след 30 години престъпен преход и огромни кражби и корупция имаме рязка диференциация - най-бедното население в ЕС с една забогатяла по престъпен начин (или покрай това) прослойка, и обслужващ я персонал! И е повече от очевиден ПРОФИЛЪТ на най-честите груби нарушители на законите на пътя - те са изключително от втората от горните две групи! С две дуви - този закон (като приложение) не засяга и не касае пряко “обикновените хора” и шофьори! Или поне би трябвало да е така - и затова случаят, изкаран от Нова Телевизия за спрян изряден доколкото разбирам шофьор, който разказва за некоректни действия на полицията, и как не е могъл да се вмести в 45-те минути съгласно закона за да иде той да му направят проба в болницата и премеждията му и там и недомислиците на закона при практическото му изпълнение са тревожни и трябва да бъдат бързо отстранени и коригирани, за да са защитена съвестните шофьори! Ако това се направи както трябва законът ще постигне целта са - на този етап и в Бългапия, според мен.

Алкохолизмът не се интересува от финансови възможности и социален статус.

Глупост е изобщо алкохолик да притежава (или да му се дава) автомобил! И да сяда да шофира! Разговорът се води на много ниско ниво!

А ако ми конфискуват каруцата кой ще ми се грижи за кончето?

Месаря.

Да не ти вземат коньо, Че тогава ще видиш

Юсюф е вече в Германия.Пари на пу@ кин ден!!!

Значи сега пияни и друсани ченгета, които отказаха проверка със същите уредди защото дават грешки, ще проверяват и ще конфискуват наред. Представяте ли си какво лапане ще падне когато ес срещнатс автомобили за 100-200 хилядарки? Ще горят пак само бедните.

Значи знаеш,че правиш нарушение,и си плащаш.На третия път обаче стомната се чупи.Изибщо не ми е жал за такива .

Тестовете за дрога може да дават грешки, но дрегерът е много по-надежден. Има много повече пияници отколкото наркомани. Така че да ги тормозят колкото трябва и колкото искат, така им се пада. Говедото като не иска да спазва нека страда.

за тях нищо !

Не съм чул пиян пешеходец да е сгазил някого досега. Велосипедист пък ако е толкова пиян не може да кара колело защото не може да пази равновесие с увеличаване на алкохолното опиянение.

..уххх как искам да набарат някой такъв ама от тези образи които ги даваха скоро по новините с едни скъпи Поршета и прочее. Колкото и милиони да имат по сметките (или бащите им) пак ще ги жегне малко или много :) кеееф ! :)

А като ме хванат пиян с колелото /ХФЗ-Украйна-1982г/, дали ще ми го конфискуват?

Това е много меродавен въпрос. В някой държави като Германия например велосипедистите се водят участници в движението наравно с колите и на пияни колоездачи им се отнема шофьорска книжка ако имат такава.

То и тук велосипедите са участници в движението и трябва да спазват всички правила. :-) Не е само в Германия. :-)

И като как, аджеба, съдът ще вземе глобаата на безрабатния бай Мангал от КнежЪ, а мани че съдът, нема да си земе парите, ами и у затвора не го е укарал......и сичкото тва с 1.9 промила...........баси смешните ситуации почват да настъпват с Новия Закон !!!!!

Това е само първата стъпка. Сега трябва да се затегнат правилата за ГТП и тоталните трошки да се махнат от пътя. Пълен анализ на опасните места и подобряване на инфраструктурата и не на последно място, контрол и повишаване качеството на работа на КАТ. Тъй като статистически пияните и дрогирани шофьори не причиняват повечето катастрофи с жертви, ако се фокусираме само над тях няма да се промени много.

Мед ми капе на сърцето. Алкохола е за слаби хора.

Браво!

Те убиец не могат да вкарат в затвора, щели да накарат някой да плати нещо си. Баси вица

Със автомобилите с чужда регистрация как стои въпроса с плащане, конфискация и т.н? Румънците и молдовците летят като безсмъртни. Даже и глобите им за превишена скорост не пишат и не събират фикусите от КАТ....

пиян и дрогиран може да направи пожар , да нападне интимен партьор ..... в къщи . Хубаво е да се разширят правомощията да се правят внезапни проверки по домовете !

Един такъв като отнесе детето ти на пътя друга песен ще запееш.

Ако го отнесе някой, дето не е пил и не е дрогиран, по-радостно ли ще се чувстваш.

Като дадат същите присъди на Калинчето и Белослава, тогава ще повярвам. Някакъв прошляк от Кнежа винаги може да бъде осъден на каквото и да е.

Дадат!Все пак става въпрос за условна,а не ефективна присъда .

Супер, много се кефя на новите закони/правила ! :) Може да бъдат затегнати и още мъъъничко. Примерно наказание с обществено полезен труд или нещо подобно ! Най-накрая малко по строги санкции в тази държавица ! Подкрепям с две ръце !

Така е. И такшва като Колинчето да мятат 20 дена лопата в обществените градинки

Закона има несъвършенства. Може би ще бъде атакуван и у нас и в еврашко. Може би ще се намерят тарикати да се измъкват. Но е сигурно едно-който пияндур го хванат, не му мърдат ядове. Големи и продължителни. Много пари ще се платят на държавата от простаци. И ще се замислят много истински мъжкари какви ги вършат. Със сигурност пътищата ще станат по-безопасни. Аз не пия изобщо и не понасям ресторанти, барове и заведения. Заради хората в тях. Да са живи и здрави, никой не е длъжен точно на мен да ми е приятен. Да си пият на воля в дупките и копторите, да им сервират рибайн тъпотии за 800 лв пържолата. Но да не лигавят пътищата и да не застрашават нормалните. Ама че не било справедливо един да плати 2 бона, друг 300? Много си е справедливо даже. Колата много точно определя възможностите на човек. Ще заболи еднакво този с 300 и този с 2. Много, много силно подкрепям закона.

100% съгласен !

Законът трябва да е за всички. Колко от убийците на пътя са пияни или дрогирани....някакъв малък процент. Да те отнесе някой малоумен джигит е много по вероятно.

Нека пие пак.

С този закон не само ще намалеят значително убийствата на пътя - пияни и дрогирани шофьори - но и ще паднат цените на колите в България. Това е пример как държавата регулира някой пазар;) И се бори и с инфлацията…

от тоя закон нема и нема да има

напомням

идеално ми звучи. нашенеца не му ли бръкнеш здраво в джеба, не разбира. взимай колите смело

А пияната Калина с колко ше я одрусат и кога?

Пияната Калина, ще мине метър.

Върти, сучѝ - не тряя а са пий и а са кара, те тва е!

Чистито

То за кръвнина плащат по малко пари, бе... ИДиОти на квадрат

Е значи ето го решението на проблема. От сега всеки пияница ще кара лада и трабант и ще има по 3-4 регистрирани.

Проверявал ли си колко върви един трабант?

Няма проблем, щом да караш пил таратайка ти е по-важно от да караш трезвен нормална кола.

Кво му обясняваш, алкохолът щом му е най-важното няма да те разбере. Нужно е тея хора да осъзнаят, че са болни и да се лекуват ама много трудно. Те се гордеят с количеството, което изпиват, със степента, до която са се наляли, с простотиите, които вършат пияни, дори с тежкия си махмурлук.

Идеята с отнемането на имущество в полза на държавата не е лоша идея. Има земи и имоти, които се държат запустели/празни в ущърб на българският народ и България. Ние сме с най-лош прираст на населението в света и са нужни безпощадни мерки за жилищния проблем. Не говорим за комунизъм, а за оцеляване.

А споко, те "пустеещите" земи си ги присвояват след 5 години "гледане". Не са се минали. :-)

....ко са разгледат на колко декара земя се плащат субсидии - то ще се окаже, че България е на 4 морета...по територия...

Нещо не разбрах. Как ако на Пешо му итнемат нивицата, жената на Иван ще роди повече деца?

"Частна собственост" по отношение на земята е относително понятие. Де юре може и да имаш нотариален акт за нея, но де факто с нея се разпореждат местните феодали.

да криминализират нехаресването на Зеленски . Това по форумите е недопустимо !