Апелативният съд в Пловдив отложи за края на януари делото срещу турския шофьор Мехмет Калиман, който преди пет години в катастрофа на прохода "Хаинбоаз" причини смъртта на фронтмена на рок бандата NI.co Николай Николов и китариста на рок група "Каталог" Павел Дюлгерски

На първа инстанция Калиман получи условна присъда, но близките на починалите младежи я обжалваха. За днешното заседание обаче се оказа, че турският шофьор е нередовно призован и делото отново беше отложено. 

Катастрофата стана на 29 юни 2018 г. на 46-ия километър при село Пчелиново в Прохода на Републиката. Дюлгерски и Николов пътували за Русе, където трябвало да участват в два концерта. Лекият автомобил, управляван от Дюлгерски, се удари в автовоза, управляван от Мехмет Калиман. 28-годишният Николай Николов загина на място, а шофьорът бе транспортиран в Университетската болница в Стара Загора. Четири месеца по-късно, въпреки усилията на лекарите, Павел Дюлгерски издъхна.

След инцидента шофьорът на турския тир бе разпитан, но не задържан. Разследването продължи пет години, а през февруари тази година Мехмет Калиман бе задържан. "Имаме данни, че преди да бъде задържан на границата, той е влизал и излизал от страната 50 пъти с камиона си", коментира тогава майката на едната жертва.  

Окръжният съд в Стара Загора даде на Мехмет Калиман 3-годишна условна присъда, тъй като автотехническата експертиза не доказвала вината му и той бе освободен през май, след което напусна страната. В съда Калиман се признал за виновен.

Родителите на загиналите момчета обжалваха. Днес в съда обаче не се явиха нито подсъдимият, нито неговият защитник Рамадан Нуретин. "Подсъдимият е нередовно призован, няма как да дадем ход на делото в негово отсъствие. Това е съществено процесуално нарушение", заяви адвокат на близките на жертвите - Пламен Бонев. 

Изпратено е искане до турските съдебни власти шофьорът да бъде редовно призован. "Беше споменато, че на 1 декември е изпратена молбата до посолството на Турция, което за мен е малко странно, защото първото заседание беше на 18 септември. Тогава пак не се беше явил. След това имаше ноември месец и чак на 1 декември се изпраща това писмо за съдействие за изпълнение на съдебна поръчка, което според мен е прекалено късно", коментира Цветан Николов пред БНТ.

Ако и за следващото съдебно заседание Мехмет Калиман не бъде редовно призован, от обвинението обясниха, че има процедура, която позволява той да бъде съден задочно. Според адвоката на близките обаче това е трудно да се случи. 

"Ако е редовно призован и не се яви, не е проблем, може да дадем ход без да присъства лично и да бъде съден. Но ако не е редовно призован, не мисля, че ще дадем ход на делото", допълни адвокат Бонев.

Близките на загиналите момчета и днес поискаха както по-сурово наказание за водача на тира, така и законови промени. 

"Ефективни присъди. Това е основното, което трябва да се случи най-накрая в България. Особено при причиняване на смърт на пътя. Ефективна присъда. За да има и индивидуална превенция, но не само. Да има и генерална превенция", коментира Мариела Николова, майка на фронтмена на NI.co. Баща му Цветан Николов добави, че праг за условни присъди, който в момента е три години, според него е висок. 

"Сценарият е протакане и печелене на време. Да премине напрежението и евентуално той да получи по-лека присъда", смята бащата на Нико. 

Следващото заседание в Апелативния съд ще бъде на 22 януари.