Окръжният съд в Стара Загора призна за виновен, но осъди условно турския тираджия Мехмет Калиман, подсъдим за катастрофата в Прохода на Републиката преди 5 години, в която загинаха фронтмена на рок бандата Ni.co Николай Николов и китариста на рок група "Каталог" Павел Дюлгерски. 

Наказанието, наложено от магистратите на чужденеца, е 3 години "лишаване от свобода", чието изпълнение е отложено за максималния предвиден от закона изпитателен срок от пет години. Съдът лиши Калиман и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 3 години.

Тежкият инцидент стана на 29 юни 2018 г. на 46-ия километър при село Пчелиново в Прохода на Републиката. Дюлгерски и Николов пътували за Русе, където трябвало да участват в два концерта. Лекият автомобил, управляван от Дюлгерски, се удари в автовоза, управляван от Мехмет Калиман. 28-годишният Николай Николов загина на място, а шофьорът бе транспортиран в Университетската болница в Стара Загора. Четири месеца по-късно, въпреки усилията на лекарите, Павел Дюлгерски издъхна.

Шофьорът на автовоза Мехмет Калиман не пострада при катастрофата. 

В хода на разследването е изготвена тройна автотехническа експертиза, която установява, че техническата причина за настъпване на сблъсъка е навлизането на лекия автомобил в лентата за насрещно движение, в която се е движел товарният автомобил. Според заключението на експертите, Павел Дюлгерски е управлявал колата при навлизането в завоя със скорост от близо 77 км/ч - почти два пъти надхвърляща разрешената такава от 40 км/ч за този пътен участък.

Това обстоятелство на фона на конкретните атмосферни условия - валеж от дъжд - е довело до напускането на автомобила на собствената му пътна лента и до навлизането с тази скорост в лентата за насрещно движение. Съответно, скоростта на автовоза, управляван от турския гражданин, е била 65 км/ч, което също е над въведеното ограничение от 40 км/ч. При навлизането на автомобила в насрещната лента подсъдимият е предприел намаляване на скоростта вместо аварийно спиране, поради което е последвал удар между двете МПС-та, пишат още експертите.

Съдебното производство срещу турския гражданин е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, след като той е признал изцяло изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства. По закон магистратите са длъжни да намалят наказанието с една трета.

Съдебният състав, след като призна Мехмет Калиман за виновен по повдигнатото обвинение, определи първоначално наказание от 4 години и 6 месеца "лишаване от свобода". Присъдата бе постановена при превес на смекчаващите отговорността обстоятелства, като особена тежест беше придадена на значителното съпричиняване на тежкия съставомерен резултат от водача на лекия автомобил.

Според старозагорските окръжни магистрати, за поправянето и превъзпитанието на подсъдимия не се налага наказанието да бъде ефективно изтърпяно, като взе предвид всички данни за личността му, поведението му непосредствено след настъпилото ПТП и липсата на недобросъвестно процесуално поведение. Съдът категорично не прие, че настоящият казус следва да се приравни на зачестилите напоследък в страната случаи на драстични нарушения на правилата за движение по пътищата, каквито доводи се направиха от частните обвинители.

Съдът отмени наложената мярка за неотклонение "Задържане под стража" на Мехмет Калиман и съгласно процесуалния закон постанови той да бъде незабавно освободен.

Присъдата не е окончателна и подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив. Тя обаче предизвика гнева на майката на загиналия Николай Николов - Мариела, която обяви в профила си във Фейсбук, че по делото е имало лъжливи експертизи и то е било умишлено бавено.

"5 години се нагледахме на протакане, долно шикалкавене, лъжливи експертизи и върховен цинизъм. Твърдя го не като скърбяща майка, а по волята на съдбата в качеството ми на пряк потърпевш и свидетел на българските извратени съдебни практики. Боже, пази децата на България, защото техният живот за държавата им мащеха не струва пукната пара", написа Мариела Николова.