Апелативният съд в Бургас остави за постоянно в ареста 51-годишния Октавиян Бекиян, обвиняем за катастрофата на пътя Елхово-Лесово, при която загинаха трима души, а 16 бяха ранени.

Инцидентът стана на 9 октомври около 6 часа сутринта. Пътнически микробус, в който пътуваха 18 души от Сливен и Ямбол за пазар в Одрин, се заби в задната част на спрелия на пътя камион. Шофьорът на буса и двама от пътниците загинаха на място. 51-годишният Октавиян Бекиян - шофьор на ТИР-а, бе задържан и обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост, тъй като е създал предпоставка за катастрофата. Бил спрял в лентата за движение без светлини и шофьорът на микробуса го видял едва в последния момент на мокра настилка рано сутринта.

Бекиян има двойно гражданство - украинско и молдовско. Пред Съдебната палата в Бургас в негова подкрепа застанаха чуждестранни граждани, живеещи в България. Те призоваха за справедлив процес.

Този човек се нуждае от подкрепа, както всеки гражданин на България. Според мен като молдовец, има по-малко права тук в България, защото не е от страна на Европейския съюз. Искаме човекът по време на досъдебното следствие да е в домашен арест, няма да избяга. Направихме всичко възможно да осигурим квартира“, посочи една от протестиращите.

По време на заседанието държавното обвинение посочи, че ТИР-ът на Октавиан Бекиян е бил неправилно спрян на пътното платно и това е причина за катастрофата. Доказателство за това са свидетелските показания на други чуждестранни шофьори. Те са обяснили, че камионът не е бил част от колона с автомобили, не е имал светлинна сигнализация и се е налагало да го заобикалят.

Обвинението посочи, че тираджията няма постоянен адрес в България и може да се укрие. По време на заседанието Октавиан Бекиян и неговите адвокати поискаха от бургаските магистрати мярката му за неотклонение да бъде променена в „домашен арест“. Има два адреса, на които чужденецът може да пребивава в България, обясни един защитниците му Светослав Михов. Единият е в София, а другият в Слънчев бряг, поясни той.

„Командирован е в България от фирмата си работодател за срока на провеждане на досъдебното производство. За този период той ще продължи да си получава възнаграждението“, посочи Светослав Михов.

Адв. Михов допълни, че мъжът преживява тежко нещата. Той обяснява, че на мястото на инцидента нямало къде да се спре, нямало предвидени места за престой и паркиране, нямало предвидени места за решаване на някакви санитарни проблеми. Имало километрична колона.

Защитниците допълниха, че се очаква до няколко дни дъщерята на Бекиян да пристигне в България и да остане в страната до приключване на делото.

Пред бургаските магистрати Октавиан Бекиян се разплака и обясни, че по време на инцидента е бил в шок, но въпреки това се е опитал да помогне на пострадалите хора.

„Не съм отишъл там да паркирам“, посочи той в съдебната зала. Адвокатите му допълниха, че именно той е оказал първа помощ на пострадалите, останал е на местопроизшествието и е съдействал на полицията. За подобно престъпление се предвижда затвор от 5 до 20 години.