Директорът на агенция "Митници" Петя Банкова и обвиняемият Стефан Димитров остават в ареста, реши съдът, предава БНТ. По време на заседанието стана ясно, че двамата са се срещали с главния секретар на МВР Живко Коцев, който първо подаде, а после оттегли оставката си.

Банкова и Стефан Димитров се явиха днес пред съда по обвинение за участие в организирана престъпна група. В съда трябваше да дойде и баща му - Марин Димитров, който също е обвиняем. Непосредствено преди заседанието обаче Марин Димитров е бил откаран в "Пирогов", съобщи съдията.

До момента не е известна причината за влошаването на здравословното му състояние, но според информация на БНР заседанието е започнало с повече от 1 час закъснение заради транспортирането му в лечебното заведение.

Четвъртият обвиняем по делото е Никола Николов, по прякор Паскал, който е обявен за общодържавно издирване.

От обвинението искаха от съда да приложат нови доказателства срещу Банкова, включително информация от специални разузнавателни средства. На влизане в залата тя заяви, че не е взимала пари от никого.

На Петя Банкова е повдигнато обвинение, че е превишила служебните си правомощия, като под влиянието на Стефан Димитров е отстранила Ангел Пейков от длъжността началник на митнически пункт "Лесово" и го е понижила и е назначила за шеф на митница "Лесово" Мирослав Сарандев. Това се е случило в края на март т.г.

По време на заседанието стана ясно, че Петя Банкова и Стефан Димитров са заснети заедно от охранителна камера на петзвезден хотел край Правец, както и че са се срещали с главния секретар на МВР Живко Коцев.

Съдът отбеляза, че в разпита си като обвиняема Банкова е отрекла да познава баща и син Димитрови, но както доказателства от СРС-та, така и от свидетелски показания се установява, че Банкова познава Димитрови. По тази причина съдът не се доверява на показанията на Банкова. Освен това има снимки от срещи на Банкова със Стефан Димитров и главния секретар на МВР Живко Коцев.

Според съдия Тони Гетов не е проблем срещата на Банкова с Коцев, но е притеснително присъствието на Стефан Димитров. Още повече, че има и снимки, от които се вижда, че в края на март в автомобил до летище "София" Стефан Димитров подарява скъп часовник на Живко Коцев и той поставя часовника на ръката си.

Поради тези причини приема, че може да се направи обосновано предположение, че Петя Банкова, Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов са били част от организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.