Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство срещу Георги Семерджиев, който предизвика тежката катастрофа с две жертви на столичния бул. "Черни връх", за това, че е шофирал автомобил без съответно свидетелство за управление, като деянието е извършено в едногодишен срок от наказване по административен ред на дееца, съобщиха от държавното обвинение.

Преписката за евентуално извършено преди година и половина от 35-годишния бивш футболист престъпление е била докладвана в СРП в петък, 15 юли, малко преди 17 часа от служители на столичното Пето РПУ.

Полицейската преписка е за това, че на 19.12.2020 г. срещу Георги Семерджиев е съставен акт за установяване на административно нарушение за управление на автомобил без съответното свидетелство за управление на МПС. Едва през юли 2022 година - с 18 месеца закъснение - при решаването й служителите на Отдел "Пътна полиция" - СДВР (ОПП-СДВР) установяват, че са налице данни за извършено престъпление и я докладват на СРП.

Наблюдаващият прокурор е разпоредил проверка, в която следва да се установи на какво се дължи забавянето от година и половина на доклада на образуваната полицейска преписка пред СРП.

В хода на извършената проверка е установено, че през януари 2021 г. от отдел "Пътна полиция" при СДВР е изготвено наказателно постановление спрямо Семерджиев, което не му е връчено. Не е уведомено друго отделение на МВР, нито компетентната прокуратура. От приложената справка става ясно, че материалите са деловодно изведени от "Пътна полиция" чак на 6 юли т.г. Установен е и аналогичен случай с невръчено наказателно постановление на Семерджиев и през 2010 г.

Наблюдаващият прокурор е дал указания да се установи кой служител е държал документите, как го е направил и защо са били в "Пътна полиция"-СДВР, а не са връчени на 35-годишния бивш футболист и не са били уведомени други отдели на МВР и прокуратурата, както и какви действия са предприети или не са предприети във връзка с това.