Виенски съд призна бившия австрийски канцлер Себастиан Курц за виновен в лъжесвидетелстване и му даде условна присъда от осем месеца затвор, с което нанесе сериозен удар върху шансовете му за политическо завръщане, предаде Ройтерс.

В решението на виенския районен съд се казва, че Курц е дал лъжливи показания пред парламентарна анкетна комисия.

Според съда доказателствата сочат, че Курц е упражнил по-голямо влияние при назначаването на надзорния съвет на държавния холдинг ОБАГ (Österreichische Beteiligungs AG, ÖBAG), отколкото е признал пред парламентарната комисия, разследваща скандала "Ибисагейт".

През 2017 г. Курц се превърна в един от най-младите лидери в света, когато на 31-годишна възраст сформира коалиция с крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС). Коалицията обаче се разпадна през 2019 г. след скандала "Ибисагейт", свързан с лидера на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе. На предсрочните избори след това партията на Курц успя да спечели най-много гласове и сформира коалиция със "Зелените".

Курц се превърна в звезда сред европейските консерватори, особено в Германия, заради младостта си, ловката си комуникация и твърдата си позиция по отношение на имиграцията, подобна на тази на АПС, отбелязва Ройтерс.

През 2021 г. "Зелените" принудиха обаче Курц да се оттегли от поста на канцлер, след като прокуратурата започва разследване срещу него по подозрения в корупция. Курц, който впоследствие се оттегли и от политиката, отрича да е извършвал каквито и да е било нарушения.

Преди година Курц даде показания пред парламентарна комисия, разследваща твърденията за корупция, свързани със скандала с лидера на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе. Тогава той беше разпитан във връзка с участието си в избора на ръководители на новосъздадения инвестиционен държавен холдинг "Österreichische Beteiligungs AG" (ÖBAG). Курц заяви тогава, че е бил информиран за назначенията, но не е играл активна роля в тях. Прокуратурата обаче твърдеше, че всъщност самият той е вземал решенията.

Курц е обект и на друго разследване - това, което доведе и до отстраняването му, но по него все още няма повдигнати обвинения за корупционни престъпления. Предполагаемите престъпления по втория случай, включващи подкуп и злоупотреба с доверие, са много по-сериозни от обвиненията за представяне на фалшиви показания, отбелязва Ройтерс.