Пловдивският окръжен съд оправда изцяло проф. Симеон Василев от Университета по хранителни технологии в Пловдив по обвиненията за поискан подкуп от 600 лева от двама студенти.

 

Проф. Василев и колегата му Николай Банков бяха задържани на 16 май 2017 г., след като студентът от вуза Боян Атанасов подал сигнал, че му искат пари за взимането на изпит. Впоследствие срещу двамата бяха повдигнати конкретни обвинения и след това отстранени като преподаватели от университета.

Срещу проф. Банков тече отделно дело, но днес проф. Симеон Василев беше обявен за невинен от Пловдивския окръжен съд.

Обвинението срещу Василев беше, че поискал по 300 лв. от двама студенти, единият от които Боян Атанасов, за да им пише тройки на изпита по "Механика - 2 част". Двамата трябвало да дадат книжките си заедно с готови решени задачи и парите на  верига от посредници, сред които обвинените за съучастници на проф. Василев Димитър Димитров и Петьо Колев. Студентът подал сигнал до ректора и до Икономическа полиция и там описали банкнотите.

Нито една от описаните банкноти обаче не е открита нито в кабинета, нито в дома на проф. Василев. Готовите решени задачи били на бюрото в кабинета му, но студентските книжки - не. Няма никакви доказателства, че преподавателят и сочените за посредници Колев и Димитров са се срещали. По делото липсват и срс-та, които да ги уличават в искането на подкуп, предаде "Труд". 

"Всичко се крепи на честната дума на студента Боян Атанасов, който е тръгнал да търси начин да вземе изпит, на който е късан многократно. Що за борец срещу корупцията е някой, който е готов да корумпира?", попита адвокатът на преподавателя Йордан Давчев.

Съдия Петко Минев прие този аргумент и съставът оправда и тримата подсъдими с мотива, че присъдата не може да почива на предположения.

Прокурор Марин Пелтеков заяви, че ще обжалва решението пред Апелативния съд. В залата той настоя професорът да получи година и половина условно с 4 г. изпитателен срок. За посредниците Петьо Колев и Димитър Димитров обвинението поиска условни присъди и глоби по 1000 лева.

"Невинен съм", заяви проф. Василев, който вече е пенсионер.

Делото срещу проф. Николай Банков не е приключило.