Шестдесет-годишният Николай Банков поискал пари за успешно полагане на изпит. Обвинението е и спрямо бивш студент в същото учебно заведение,  който е действал като негов помагач.

В периода от 11 май 2017 г. до 15 май 2017 г., в Пловдив, в качеството на хабилитиран преподавател в Университета по хранителни технологии, с академична длъжност – ръководител катедра – професор при Технически факултет – катедра „Електротехника и електроника“ Николай Банков, в съучастие с обвиняемия Димитър Д., на 38 г., като помагач, е поискал парична сума в общ размер на 600 лева, за да проведе изпит, след предварително предоставяне на изпитните задачи и техните решения, да постави положителна оценки на двама студенти, да ги отбележи в студентските им книжки и изпитните протоколи. С това професорът трябвало да удостовери успешно положен изпит по специалността „Теоретична електротехника – първа част“. Той е съгласувал и датата на изпита. 

Димитър Д, на 38 г., е улеснил извършването на престъплението, като е помогнал на обвиняемия Николай Б., да поиска парите в общ размер на 600 лева.

 На 9 май 2017 г. в гр. Пловдив, в Университета по хранителни технологии, се провел изпит по дисциплината „Теоретична електротехника – първа част“, водена от обвиняемия Николай Банков. Двамата студенти се явили на изпита. Професорът проверил писмените им работи, като заявил, че за пореден път не са положили успешно изпита. Студентите не получили положителна оценка, което не било отбелязано в студентските им книжки. Те попитали обвиняемия Николай Банков кога пак могат да се явят на изпит. Професорът ги приел в кабината си, като им дал по една задача, която трябвало да представят в решен вид след седмица.

На 11 май 2017 г. двамата занесли решената задача, като обвиняемият отново им съобщил, че решението е грешно и скъсал писмените им работи. По-късно обвиняемият Николай Банков им дал номера на мобилния телефон на обвиняемия Димитър Д., бивш студент в УХТ. Той им казал да му се обадят, за да си решат проблема с изпита. Междувременно обвиняемият Николай Банков се свързал с обвиняемия Димитър Д., на когото обяснил, че ще го потърсят студенти, на които трябва да обяви „цената“ за успешно полагане на изпита в дисциплината, която им преподавал.

Студентите позвънили на дадения им от обвиняемия Николай Банков телефонен номер и се свързали с обвиняемия Димитър Д. Той им обяснил, че трябва да му дадат по 300 лева, за всеки един от тях, след което да отидат при професора с книжките, и той ще им нанесе положителни оценки. Двамата студенти предали поисканите им пари и след допълнителна уговорка, на 15 май 2017 г. бил проведен формален изпит от обвиняемия Николай Банков, като двамата студенти получили положителна оценка – среден /3/. На същата дата било извършено претърсване и изземване в търговски обект в Пловдив, където били намерени и иззети банкнотите, предадени от студентите.

Спрямо обвиняемият Николай Банков е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 5 000 лева и му е наложена „Забрана за напускане пределите на Република България“. Той е отстранен от длъжност. Спрямо обвиняемият Димитър Д. е определена мярка за неотклонение „Подписка“.