Пловдивският апелативен съд окончателно реши, че бившият полицай Никола Ерелийски ще излежи 2-годишната си присъда за убит на пътя човек. Това стана няколко дни, след като и Окръжният съди постанови, че абсолютната давност по случая не е изтекла, както твърди защитата.

На 30 август 2009 година, пиян след изпита бутилка уиски, Ерелийски блъска със 124 км/ч таксиметровия шофьор Радостин Николов, който месец и половина по-късно умира от травмите си. След като научава, че ще лежи в затвора, още същия ден - 22 март 2011 година, Ерелийски се качва на самолет и бяга във Великобритания. Крие се от правосъдието повече от 7 години, но на 17 август тази година е заловен. След като е върнат в България, от 1 октомври е в Пловдивския затвор.

Според адвокатката му Катина Бончева на 22 септември е изтекла абсолютната давност и той трябва незабавно да бъде освободен. Според прокуратурата и съда обаче, макар наистина това да е така, те приемат, че изтърпяването на наказанието му започва от датата на задържане - около месец по-рано.

"Пловдивският окръжен съд абсолютно законосъобразно е преценил, че не е изтекла давността. Органите на полицията и прокуратурата са проявили изключителна активност за издирването му. Има 34 докладни записки", заяви председателят на съда Христо Крачолов.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

"Ще обсъдим възможността за подаване на жалба в Европейския съд в Страсбург за нарушаване на Конвенцията за правата на човека", коментира адвокат Катина Бончева.

"Брат ми го убиха преди 9 години. Остави две деца. Едното беше на две годинки, когато почина. Даже не ги помни. Надявам се да има справедливост. Искам да си излежи присъдата", разказа преди дни братът на загиналия - Васил Николов.