Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 53-годишен лекар, предоставил на пациент неистински сертификат за ваксина срещу COVID-19.

Джипито работи в ДКЦ на бул. "Царица Йоанна" в столичния кв. "Люлин", а фалшивият документ за ваксинация е бил издаден на 27 май тази година.

Обвиняемият Р.Б., в качеството си на общопрактикуващ лекар, е снабдил пациента Й.В. с "лъжливо свидетелство за състоянието на здравето му" - цифров COVID сертификат, с който удостоверил, че му е поставил ваксина срещу вируса, уточняват от прокуратурата. Това е станало на

На 27.05.2021 г. в ДКЦ на бул. "Царица Йоана" в гр. София, обвиняемият Р.Б., в качеството си на общопрактикуващ лекар, снабдил Й.В. с "лъжливо свидетелство за състоянието на здравето му" - цифров COVID сертификат, с който удостоверил, че му е поставил ваксина срещу вируса.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.312, ал.1 от Наказателния кодекс. В хода на разследването са събрани достатъчно доказателства за привличане към наказателна отговорност на Р.Б.

На личния лекар е постановена мярка "парична гаранция" в размер на 2000 лева.

Това не е първият случай на разкрита измама с ваксинационни сертификати. Най-много такива случаи са разкрити в София, но търговия на продажба на документи за извършена фиктивна ваксинация разкри полицията и в Пловдив. 

Медиците у нас си обясняват високия процент на разболели се ваксинирани именно заради ширещата се практика да се купуват неистински сертификати.