Софийският районен съд остави в ареста погребалният агент Георги Енев, обвинен за измама с фиктивна кремация.

Георги Енев беше задържан, след като в гробището на с. Клисура до Банкя бяха намерени останки на седем души. Те били погребани извън гробове. За един от тях прокуратурата съобщи, че става дума за човек, чиито наследници платили 1000 лева за кремация. Тялото обаче не е било кремирано. Енев е обвинен за измама.

Защитата смята, че искането за задържането му е неоснователно. Според адвоката му няма доказателства за извършена измама. По думите му, никой от разпитаните свидетели не говори за измама. Освен това няма опасност, ако е на свобода, да извърши друго престъпление, посочи защитникът му.

Снимка: БТА

Пред съда Енев заявил, че иска да го пуснат и ще съдейства на разследващите.

"Ще съдействам с всичко, което знам. Няма да се укрия. Имам много здравословни проблеми. След инфаркт имам белодробни и сърдечни проблеми", каза Енев пред съда и поиска да излезе от ареста.

В мотивите си съдът се позова на редица показания на свидетели, сред които и човек, на когото Енев е прехвърлил фирма.

Прокуратурата смята, че ако е на свобода, Енев може да извърши друго престъпление. Според държавното обвинение става дума за мащабна схема за организиране на незаконни погребения.

Има подозрения, че задържаният не е действал сам и че няма професионална квалификация за погребалната дейност, каза пред bTV Христо Кръстев - прокурор в Софийската градска прокуратура.

Задържаният държал тела на починали месеци наред в хладилни камери, твърдят от Съюза на погребалните фирми.

Кметският наместник на Клисура е била поемно лице при огледа и разказва, че погребалният агент тогава е признал за извършеното. След това обаче той отрече да е виновен. 

Снимка: БТА

Решението на съда не е окончателно. Енев може да обжалва.

Разследването продължава.