Привлечени са като обвинени четири лица по случая "Нексо". Те са обвинени в участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел да върши съгласувани в страната и в чужбина престъпления - пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз. Предвидените наказания по тези обвинения са за са над 3 години затвор, заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов на брифинг.

Имената на обвинените не бяха посочени. 

На всички тях е наложена забрана за напускане на страна.

Според разследващите единият от обвиняемите е ръководил престъпната група, другите са привлечени към отговорност като участници в нея.

Групата е започнала дейността си в началото на 2018 година и я е развивала на територията на България, Великобритания, Северна Ирландия, Швейцария и Кайманови острови.

На двама от обвиняемите е наложена мярка "парична гаранция" - съответно по 1 и 2 млн. лв. Другите двама се издирват. Няма официални данни те да са напускали страната.

При акцията вчера са иззети огромен брой магнитни носители на информация, които в момента са обект на оглед. Претърсени са 17 обекта - офиси и жилищни домове.

Разпитани са 20 души. Някои от тях - анонимно. 

"Някои от свидетелите са изразили притеснение за своята сигурност и ще бъдат включени в Програмата за защита на свидетели", добави Сарафов.

Установено е, че част от транзакциите са били насочвани към Мохамед Махмуд Айеш, сочен от Израел за терорист към палестинска терористична групировка, каза Светослав Василев, началник на отдел "Киберпрестъпления" в НСлС.

Назначени на четиримата са данъчни ревизии, както и на свързаните с тях физически и юридически лица. Задействани са НАП и КП КОНПИ. 

"Има данни, че тези лица разполагат с изключително големи финансови възможности. Имат скъпи имоти в Дубай, Карибските острови, Бахамите и притежават яхти. В един от претърсените домове са намерени и иззети 35 картини на скъпи художници като Салвадор Дали, Пикасо и Матис, които ще бъдат предадени на Националната художествена галерия", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Говорителят на главния прокурор съобщи, че има информация за провела се преди около шест месеца среща в Министерството на финансите между служители на дружества, занимаващи се с криптовалута. Разговора организирал лично бивш финансов министър /бел. ред. по това време министър на финансите е Асен Василев от ПП/. Тогава идеята била да се договори как през една от големите системи за разплащане у нас да може да се плаща и с криптовалута и как тя да бъде обменяна в пари. Цялата тази информация разследващите получили от свидетел.

Установени са над 3,5 млн. трансакции, посочи Светослав Василев от националното следствие.

Сарафов заяви, че това е пример за добра работа между институциите и за отлично международно сътрудничество с колегите ни от Великобритания, САЩ и други страни.

"Ясно съзнаваме срещу какъв огромен финансов и интелектуален ресурс сме изправени. Срещу този ресурс ще изправим нашият професионализъм, знания и умения, както и закона. Към настоящия момент разследването по делото е възложено на голям екип от следователи, прокурори и екип от "Финансова сигурност" в ДАНС", допълни той.

Случаят с "Нексо" е уникален в световен мащаб и онагледява новите видове предизвикателства, пред които е изправена системата на сигурността. Това заяви главният прокурор Иван Гешев. Гешев определи акцията срещу "Нексо" като пример за добро сътрудничество с европейските и евроалантичесдките партньори.

По случая се работи от месеци насам от ДАНС, прокуратурата и НСлС. Вероятно ще се наложи експертна помощ.

"Такова деяние, такъв мащаб разследване, не може да се провежда само. Но доверието, което е изградила българската прокуратура е такова, че ние поехме тежката роля да бъдем авангарда срещу тези извършители на подобни дейния. Ясно осъзнаваме срещу какъв голям финансов и интелектуален ресурс сме изправени", посочи директорът на НСлС Борислав Сарафов.

След началото на акцията, преди ден, говорителят на Гешев Сийка Милева посочи, че държавното обвинение разследва криптобанка, работила на база "кухи фирми".

Акцията е съвместно с международни екипи. Проверката по случая е започнала преди месеци.