Прокуратурата и МВР влязоха тази сутрин в офисите на компанията за търговия с криптовалута в цял свят "Нексо". Говорителят на главния прокурор Сийка Милева и ръководителят на отдел "Киберпрестъпност" Светослав Василев разкриха на брифинг, че разследват организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставяне на банкова дейност без необходимия лиценз, както и компютърни измами.

В рамките на мащабната международна операция е установено, че един от клиентите на криптобанката финансирал терористични актове, "Нексо" действала чрез "кухи фирми", а за последните 5 години през нея като оборот са минали над 94 милиарда долара. Дейността на фирмата се ръководела от България и организаторите ѝ също били българи. 

Един от тях е бившият депутат от "Реформаторския блок" Антони Тренчев, който е съосновател на криптоплатформата и директор на няколко от нейните дружества. По информация на БНТ той и съдружникът му Коста Кънчев са избягали в Дубай още през есента на миналата година, когато върху "Нексо" са паднали обвинения за измама от прокурорите на 8 американски щата. Според обществената телевизия синът на бившия вицепремиер Лидия Шулева - Георги Шулев, в момента е на разпит по случая като свидетел, тъй като е представлявал криптобанката през 2018 година, след което я е напуснал и е завел дела срещу другите съоснователи.

Имената на още две лица, свързани с "Нексо", са Калин Методиев - финансов директор, и Сокол Янков - представляващ компанията до 2019 година.

В акаунта на "Нексо" в Twitter в поредица от публикации, написани малко след началото на специализираната акция, че "винаги си сътрудничат със съответните органи и регулатори", а в един от туитовете описват операцията като "регулаторни репресии срещу крипто, които в корумпираните държави граничат с рекетиране".

"През годините отказахме много бизнеси, защото Nexo никога не прави компромиси по отношение на нашите много строги политики срещу прането на пари и познаването на клиента. Винаги сме знаели, че така се изгражда устойчив бизнес", гласи друга публикация на криптобанката в Twitter.

Днес властите са претърсили над 15 адреса, свързани с криптофирмата, а разследването все още продължава и се чакат данни за арестувани лица. Ето какво обаче знаем за "Нексо" още преди старта на международната акция.

"Една от водещите световни компании в сферата на дигиталните финанси"

Така от "Нексо" определят сами своята компания, като посочват, че изграждат една напълно нова индустрия с криптовалута и предлагат услуги, които са първите по рода си в "крипто екосистемата от родна почва за милиони потребители в цял свят". "Управлява активи за над 5 милиона потребители в 200 юрисдикции", се посочва още на сайта на фирмата.

Криптобанката е създадена през 2017 година в България от Шулев и Костов, като основната ѝ цел е обмен и предоставяне на заеми за криптовалута - "Нексо" има активи за над 10 милиарда, а служителите ѝ до настоящия момент наброяват около 600. 

Компанията работи с платформа, чрез която нейните клиенти могат да вложат средства под формата на криптовалута, след което да получават лихви за тях, или пък да вземат заем. 

Самата фирма е съставена от множество дружества, които оперират по цял свят, както потвърдиха по-рано на брифинга от прокуратурата. В някои от държавите криптоплатформата е упражнявала своята дейност без разрешението на съответната страна.

Според в. "Капитал" в началото на съществуването си "Нексо" се е представяла като част от групата на компанията за бързи кредити "Кредисимо", част от директорите в която е бил Коста Кънчев.

Какво се случва в САЩ

Септември тази година американските медии съобщиха, че общо 8 щата съдят "Нексо" заради финансови измами, като фирмата имала лицензи за опериране в само 4 от тях.

Според държавните регулаторни органи в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт "Нексо" е предлагала на клиентите си лихвообемни сметки, без първо да ги регистрира като ценни книжа и да предоставя необходимите отчетни данни. Без достъп до тези финансови отчети държавните регулатори твърдят, че инвеститорите не могат да вземат информирани инвестиционни решения, пише сайтът CNBC

Според американската медия е имало измама с лихвите, които инвеститорите в "Нексо" получавали и отбелязва, че "правилата и условията на криптобанката гласят, че тя има възможността да разполага с клиентски активи по свое единствено и абсолютно усмотрение".

Сайтът Economic.bg отбелязва, че проблемът е възникнал заради липсата на регистрация на продукта на "Нексо" Earn Interest.

"Подобно на други криптокредитори, Nexo дава на заем депозити на клиенти от своя продукт Earn Interest и има разрешение да "реипотекира" тези депозити, съгласно условията си за обслужване. В случай на неизпълнение условията му гласят, че компанията има право да прекрати споразумението си и да "предприеме всички действия, които смята за необходими, за да защити своите интереси", поясняват от Economic.bg.

Условието на американските власти за продължаването на работата на платформата било да се извършат необходимите изисквания за тази регистрация.

При така стеклите се обстоятелства от "Нексо" обявяват, че се изтеглят от американския криптопазар, като решението им било дълго обмисляно. Обяснението на компанията за прекратяването на дейността ѝ в САЩ е, че нямало регулаторна яснота, което пораждало сблъсък с регулаторите, заради което намалели и клиентите, използващи криптоплатформата.

Мисля, че сме един от най-добрите примери за прозрачност в блокчейн пространството", казва Тренчев в интервю за Yahoo Finance, цитиран от Economic.bg.

На брифинга малко по-рано обаче ръководителят на отдел "Киберпрестъпност" Светослав Василев заяви следното: "Знаете за проблемите им в САЩ, те формално напускат Щатите, въпреки че това не се е случило".

Разследването по случая продължава. Над 300 души от прокуратурата, МВР и партньори от международните служби работят по случая. Очаква се подробна информация за претърсените адреси и евентуални арести в следващите дни.