Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши да образува второ дисциплинарно производство за налагане на дисциплинарно наказание на бившия административен ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова, предава БТА.

На 19 февруари градският прокурор на София Илиана Кирилова сезира Прокурорската колегия на ВСС, която в момента изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, за образуване на дисциплинарно производство срещу Зартова.

Искането се базира на доклад за извършена проверка на действията на трима прокурори от СРП, както и на техния административен ръководител.

Невена Зартова се очаква утре да бъде изслушана във временната парламентарна комисия, създадена да установи факти и обстоятелства във връзка с дейността на групата около Мартин Божанов.

Миналата седмица Зартова потвърди, че поддържа дългогодишни приятелски отношения с адвокат Велимир Атанасов, сочен като сътрудник на Нотариуса. 

"Не го крия от никого. Поддържахме семейни приятелски отношения, никога не е ставало въпрос за някакви конкретни производства, напротив, умишлено сме ги избягвали", коментира в телевизионно интервю Зартова.

За пръв път обаче чула името на Мартин Божанов след разкритията на Антикорпуционния фонд от 2021 г.

"Никога преди това не е ставало дума за това лице. При най-малкия намек за съмнение веднага бих реагирала", добавя прокурорът.