Апелативният съд в Пловдив прие искането на германските власти 23-годишният Иван Тилев да бъде екстрадиран в Германия за участие в престъпна група с цел финансови измами.

Служителят в колцентър в София е обвинен и за измама в особено големи размери за 800 хиляди евро. Германската прокуратура разследва и фирмата "Тийм ъп груп" за присвоени над 14 милиона евро от европейски граждани.

Иван Тилев обясни пред съда, че е намерил работата си чрез обява в интернет. Изискването било добро владеене на немски език. Бил обучен и назначен в колцентър в София. Работил една година в компанията, която предлага финансови услуги.

"В нито един момент аз не съм съм смятал, че се извършва измамна дейност. Имахме наставления от пряк началник, мениджър, който ми казваше какво да правя имахме работа с клиенти", казва той, цитиран от БНТ.

На 27 юли 2021 година ГДБОП съвместно с представители на германската прокуратура влиза в офиса на компанията. Четиримата души са задържани сред тях и управителят и собственикът на компанията, които са чужди граждани- сръбкиня и израелец.

Според предварителните данни компанията, регистрирана в България, е част от международна схема за финансови измами. Значителни средства от заможни клиенти в Германия и Австрия са привличани за закупуване на акции с обещана висока печалба. Парите обаче след преводите изчезват.

Служителите в колцентровете набирали клиенти и им предлагали финансовата услуга на компанията, без да знаят как се използват парите, твърди обвиненият Тилев.

Според разследването в измамната схема участват израелски престъпни групи, които са разположени в България, Молдова, Черна гора и Сърбия. Агентите в кол центровете са запознати със схемата, смятат от обвинението. И досега Иван Тилев се води на работа, тъй като не е могъл да прекрати договора си. След акцията, офисът е затворен. В компанията останала само секретарка, която нямала правомощия да назначава и освобождава служители, съобщи баща му пред "По света и у нас".

Младежът е арестуван наскоро в Пазарджик една година след акцията в София. Днес съдебният състав обясни, че няма основания да се откаже изпълнението на европейска заповед за арест. Според магистратите - за Тилев е по-благоприятно да бъде екстрадиран в Германия, за да се защити. Съдът не разглежда случая по същество, защото в България не е образувано досъдебно производство по случая:

"Към прокуратурата мога да направя обвинение, че не се самосезира да се разгледат нещата и това дело да се заведе тука и за се направят разследванията в България, това е абсолютно нехайство от тяхна страна", каза бащата Димитър Тилев.

Ако бъде осъден, Иван Тилев може да лежи 15 години в затвора.

"И в момента не става въпрос за мен самия само. Става въпрос, че на мое място може да бъде всеки един човек, след време моите деца, моята приятелка, моите приятели. Всеки един може да бъде на мое място и аз не искам това да се случва", казва Иван.

Решението на Апелативния съд в Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване.