Министерството на правосъдието е готово с пакет от предложения в законодателството, свързани с ефективен механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му и за подобряване на досъдебното производство. Това каза министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

Предлага се съдия, избран от съдии, да може да разследва главния прокурор. Този съдия ще бъде избиран от списък, одобрен от магистрати от върховния съд. От този списък ще се избира съдия на случаен принцип. Тези магистрати, които могат да разследват главния прокурор, трябва да са поне от окръжен съд, каза Надежда Йорданова.

След като бъде избран, съдията ще действа като прокурор и ще прецени дали да образува досъдебно производство срещу главния прокурор. Този магистрат ще има право сам да прецени дали да повдигне обвинения или да поиска временно отстраняване, обясни Йорданова.

Това е част от пакета, каза Надежда Йорданова.

Страната ни има сериозен проблем от години, описан в делото "Колеви срещу България" - липсва възможност главният прокурор да бъде разследван, каза тя.

Опитали сме се разследването на главния прокурор да е близко до това, каквото има като процедура за всеки български гражданин. Има само единици отклонения, каза заместникът на Йорданова Емил Дечев и посочи, че разследването в този случай може да се води от разследващ полицай, а не от следовател. Министерството на правосъдието (МП) предлага да няма вътрешноинституционален контрол над разследващия главния прокурор магистрат. Ще има обаче съдебен контрол.

Очакваме яростна съпротива, ще ни обвинят в противоконституционност, каза Дечев.

До днес се говориха общи приказки, днес даваме конкретни предложения. Опитахме се да постигнем максимума от тясното пространство, което имаме дадено от Конституцията и решенията на КС, коментира Емил Дечев.

Сред другите законодателни промени е възможността за обжалване на отказите на прокурор да образува дело. Това да може да става пред съд, предлага Министерството на правосъдието. Друго предложение е парламентът да не може да избира действащи прокурори и следователи за членове на ВСС.

През последните години прокуратурата избирателно прилага разрешителния режим за оповестяване на данни от досъдебни производства. Затова МП предлага конкретни критерии и съдебен контрол в тези случаи от особен обществен интерес, обясни Йорданова.

Правосъдното министерство предлага и съвсем нов текст срещу изтезанията.

България е поела ангажимент този закон да бъде приет след редица консултации, в т.ч. и Венецианската комисия. Той е обвързан и с Плана за възстановяване, посочи Йорданова и каза, че тези текстове трябва да станат действащи между март и юни догодина.

Тази реформа е ангажимент на държавата. Независимо дали в този или следващ парламент, с или без изменения, този закон трябва да бъде приет. Ако това не се случи, България няма да получи пари по Плана. От подобен ранг е и антикорупционният закон, посочи тя.

Надежда Йорданова каза още, че проверка е показала, че Георги Семерджиев, обвинен за тежката катастрофа на 5 юли, не е бил защитен свидетел и не е бил под охрана на бюрото за защита на свидетели.

В представен вчера доклад на Антикорупционния фонд (АКФ) за миналата година, на което присъства и Надежда Йорданова, е посочено, че реалната картина на корупцията по високите етажи на властта остава скрита.

Водените наказателни производства не отразяват същинското състояние на корумпираност на публичния сектор на високо ниво, пише в доклада.

По отношение на 49-те ключови разследвания за корупция, докладът на АКФ показва, че през изминалата година няма нито едно образувано и развило се разследване за корупционно престъпление, насочено срещу високопоставено длъжностно лице.

През 2021 г. е влязла в сила само една нова присъда по обвинение за корупция по казус от висок обществен интерес и тя е била оправдателна.

Съотношението на влезлите в сила осъдителни към оправдателни присъди по случаи, отнасящи се до високите етажи на властта, е три осъдителни към 14 оправдателни, сочи докладът.

Освен законодателна рамка, имаме нужда от институции, каза при представянето на доклада правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова. Правителството ясно заяви основна цел - нулева толерантност срещу корупцията, каза тя.

ВСС се оказа сляп за случая "Осемте джуджета", когато този казус беше предмет в процедурата за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, посочи Надежда Йорданова.